Wigilijne tradycje kulinarne na Litwie. "Nawet w jednej rodzinie bywają różne zwyczaje"
- Na Litwie terytorialnie kuchnia jest bardzo różna. W jednym miejscu robi się zupę ze śledzia, w innym miejscu robi się zupę z kapusty kiszonej, a w innym miejscu nie robi się żadnych gorących dań - mówiła w rozmowie z Polskim Radiem 24 Polka z Wileńszczyzny, redaktor naczelna czasopisma kulinarnego i autorka charytatywnie wydanej książki kucharskiej z potrawami świątecznymi Elżbieta Monkiewicz.
2019-12-25, 12:58
Posłuchaj
Święta Bożego Narodzenia, to nie tylko spotkania z rodziną, ale także tradycje kulinarne, które są różne zależnie od regionu Polski i Świata. O tym, jakie tradycyjne dania wigilijne możemy spotkać na stołach litewskich mówiła redaktor naczelna jednego z najpopularniejszych na Litwie czasopism kulinarnych, Elżbieta Monkiewicz, Polka z Wileńszczyzny.
Jak wygląda Wigilia na Litwie?
- Na stołach znajdują się bardzo różne rzeczy, bardzo różne potrawy, ponieważ nawet członkowie jednej rodziny mogą odbierać Wigilię jako absolutnie różne dania, różne obyczaje, zwyczaje. Jeśli porozmawiamy z osobami z jednej rodziny, one mogą mieć różne wspomnienia - mówiła Elżbieta Monkiewicz.
Powiązany Artykuł
Wigilijny "Czat Czwórki". Świąteczne tradycje z całej Polski
- Terytorialnie kuchnia jest bardzo różna. W jednym miejscu robi się zupę ze śledzia, w innym miejscu robi się zupę z kapusty kiszonej, a w innym miejscu nie robi się żadnych gorących dań. To też zależy od rodziny, od miejsca, gdzie mieszkają - podkreśliła.
Rozmówczyni Polskiego Radia 24 zaznaczyła, że nawet pomimo niewielkiego rozmiaru państwa, różnice potrafią być znaczne, chociaż nie oznacza to, że na stołach wigilijnych w całej Litwie wszystko jest zupełnie inne.
REKLAMA
Więcej w nagraniu.
* * *
Audycja: "Temat dnia / Gość PR24"
Rozmawia: Kamil Zalewski
Gość: Elżbieta Monkiewicz (autorka wydanej charytatywnie książki kucharskiej z przepisami świątecznymi)
Data emisji: 25.12.2019
Godzina emisji: 11.45
PR24/jmo
REKLAMA