Francja: pomoc dla restauracji potrzebna od zaraz. Spotkanie szefów kuchni z władzami
Władze Francji uzgadniają z właścicielami hoteli i restauracji sposoby pomocy tym branżom w czasach epidemii. Kwarantanna ma być o prawda stopniowo znoszona od jedenastego maja, ale w przypadku restauracji i hoteli nastąpi to znacznie później.
2020-04-25, 09:20
Posłuchaj
Hotele i restauracje to sektory usług najbardziej dotknięte - obok budownictwa, pasażerskiego transportu lotniczego - finansowo-ekonomicznymi skutkami epidemii.
Powiązany Artykuł
Francja powoli wychodzi z fazy kryzysu. Rząd chce stopniowo otwierać gospodarkę
Ulgi podatkowe, zamrażanie obciążeń
Ulgi podatkowe, zamrażanie obciążeń na cele socjalnych i konkretna pomoc finansowa przedsiębiorstwom w najtrudniejszym położeniu ekonomicznym - to kilka spraw o jakich rozmawiała grupa ministrów i szefów kuchni na spotkaniu w Pałacu Elizejskim.
Szef resortu ekonomii i finansów Bruno Le Maire wyjaśniał, że każda z restauracji, która ma znaczące obroty i zatrudnia minimum dziesięciu pracowników, otrzyma z funduszu solidarnościowego 10 tysięcy euro, zamiast pięciu tysięcy jakie wypłacano teraz. Według jednego z szefów kuchni paryskiej restauracji sytuacja jest bardzo trudna, a sezon będzie nieodwracalnie stracony, jeśli zastój potrwa do święta 14 lipca.
>>> [CZYTAJ TAKŻE] "Ludzie są głodni". Zamieszki na przedmieściach Paryża mimo pandemii koronawirusa
REKLAMA
Zaznacza on, że ze względów sanitarnych trzeba rozsuwać stoliki, co powoduje drastyczne zmniejszenie liczby miejsc. Dodaje, że nie chce myśleć o tym co, by było, gdyby lokale znów trzeba było zamykać, jeśli nadciągnie druga fala epidemii.
Założenia legendarnego mistrza
Obecny na spotkaniu w Pałacu Elizejskim legendarny mistrz kulinarny Alain Ducasse jest zdania, że restauracje zostaną otwarte w czerwcu, możliwe, że już na początku miesiąca.
mbl
REKLAMA