Legalny doping - proszek do pieczenia
Duńscy sportowcy wyczynowi stosują proszek do pieczenia, który pomaga w neutralizacji powstawania kwasu mlekowego w mięśniach podczas ostatnich metrów i sekund rywalizacji.
2010-07-30, 11:40
Jest to dopuszczalna forma wspomagania organizmu.
Działająca pod egidą państwa duńska organizacja sportu wyczynowego Team Danmark prowadzi badania nad proszkiem do pieczenia, który jest stosowany m.in. przez kolarzy, biegaczy, pływaków i wioślarzy w napojach energetycznych.
Kierownik projektu Lone Hansen wyjaśniła agencji Ritzau, że "proszek zawierający wodorowęglan sodu jest stosowany dopiero po wykorzystaniu wszystkich możliwości treningowych. Jego stosowanie, jak wynika z naszych badań, pomaga sportowcom na ostatnich metrach poprzez przesunięcie procesu powstawania kwasu mlekowgo i sztywnienia mięśni, a ostanie metry i sekundy walki decydują przecież o medalach".
W dodatku ten środek nie znajduje się na żadnej liście dopingowej i jest w wolnej sprzedaży - podkreśliła Hansen.
Profesor Morten Zacho, pracujący w instytucie sportu wyczynowego przy Uniwersytecie Sydddansk uważa jednak, że znaczenie proszku do pieczenia jest znacznie przesadzone.
Na rezultat osiągany przez sportowca składa się wiele czynników, a przede wszystkim trening i odpowiednia dieta, lecz wiem, że proszek jest masowo stosowany przez duńskich sportowców. Muszą jednak uważać, ponieważ zbyt duża ilość przed startem może spowodować silne biegunki i wymioty - ostrzega Zacho.
man
REKLAMA