Od snopka do talerza. Trwa Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich
W Zakopanem odbywa się Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich. Jest to wyjątkowe i barwne spotkanie ze sztuką, tradycją i obrzędowością górali z całego świata. - W tym roku pandemicznym, gdy nie można jechać gdzieś daleko za granicę, to część tych miejsc z daleka przyjedzie i pokaże się w Zakopanem - mówiła w Polskim Radiu 24 dyrektor Festiwalu Joanna Staszak.
2021-08-13, 09:47
- Festiwal odbywa się "pod chmurką" i zaprosiliśmy na niego zespoły zagraniczne. Są to zespoły europejskie, najdalej mają do nas Turcy. Ponadto do Zakopanego przyjadą zespoły z Bułgarii, Ukrainy, Serbii, Włoch. Pojawią się też górale z Macedonii, Rumunii, Czarnogóry, no i oczywiście także górale polscy - mówiła dyrektor Festiwalu.
Powiązany Artykuł
"Hetman". Wystawa i film o Stefanie Żółkiewskim - doskonałym strategu i pisarzu
Wyjątkowa atmosfera gór
Organizator opowiedziała też o charakterze imprezy. - Co roku to jest jedno wielkie święto górali z całego świata. Oni dzielą się swoim bogactwem, także swoją wiarą, dziedzictwem, tradycjami i obrzędami - mówiła.
Posłuchaj
- Przywożą je tutaj, żeby pokazać to wszystko w Zakopanem. Dlatego też w tym roku pandemicznym, gdy nie można jechać gdzieś daleko za granicę, to jednak część tych miejsc z daleka przyjedzie i pokaże się w Zakopanem - zachęciła Staszak.
Zespoły powalczą o złotą ciupagę
- Występy konkursowe, to jest główna część Festiwalu. On po to się odbywa, żeby odbył się konkurs. Zespoły walczą o złotą, srebrną i brązową ciupagę. Jest też wiele nagród dodatkowych. Zespoły pokazują to swoje dziedzictwo poprzez na przykład Dni Narodowe. W tym roku zaprosiliśmy na nie zespół włoski, ale także zespół z Czarnogóry, pokaże je też grupa z Rumunii.
REKLAMA
Dyrektor wyjaśniła czym charakteryzują się Dni Narodowe na Festiwalu - Czyli zespół opowie o swoim kraju, pokaże swoje tańce, będzie się starał nauczyć gości zebranych w wiosce festiwalowej tych swoich tańców. Ale też zespoły zaprezentują swoją kuchnię. Kulinaria i kuchnia są bardzo ważne - podkreślała organizatorka.
Od snopka do talerza
Do kuchni nawiązuje także nazwa tegorocznej edycji Festiwalu. - W tym roku postawiliśmy na te zwyczaje i na te obrzędy, na to wszystko, co wiąże się z kuchnią. Od snopka do talerza. Czyli od momentu, kiedy rolnik czy góral idzie zasiać w pole z całą tą obyczajowością, obrzędowością poświęcenia pól. Potem zbierania tych wszystkich ziół, kwiatów i rzeczy, które się nadają później do wytworzenia pożywienia. Aż po moment, kiedy pięknie przystrojone danie ląduje na naszym stole, na naszym talerzu. I o tym wszystkim będziemy mówić.
Audycja: "Weekend kulturalny"
Prowadzący: Maja Kluczyńska
REKLAMA
Gość: Joanna Staszak, dyrektor Festiwalu.
Data emisji: 12.08.2021
Godzina: 23.35
ng
REKLAMA
REKLAMA