Naukowcy zrekonstruowali dietę ofiar Wezuwiusza. Kobiety w Herkulanum jadły więcej warzyw niż mężczyźni
Badacze z Uniwersytetu w Yorku przeanalizowali aminokwasy znajdujące się w szczątkach ofiar wybuchu Wezuwiusza w Herkulanum. Na tej podstawie oszacowali składniki diety mieszkańców starożytnego miasta.
2021-08-27, 05:40
- Szczątki osób, które zginęły Herkulanum w 79 r. n.e., dają wyjątkową okazję do zbadania stylu życia w całej starożytnej społeczności. Źródła historyczne często nawiązują do zróżnicowanego dostępu do środków spożywczych w całym społeczeństwie rzymskim, ale rzadko dostarczają bezpośrednich lub ilościowych informacji - wskazywał kierownik zespołu badawczego prof. Oliver Craig.
Erupcja Wezuwiusza, która zniszczyła trzy miasta południowych Włoch - Pompeje, Herkulanum i Stabie, miała miejsce 24 sierpnia 79 roku. Osady zostały całkowicie przykryte warstwą popiołu, miejscami dochodzącą do 7 metrów grubości. Część mieszkańców uciekała w kierunku morza. To właśnie oni stali się obiektem badań naukowców z Uniwersytetu w Yorku. Ekspertyzy przeprowadzono na podstawie 17 spośród 340 szczątków ludzkich wydobytych z plaży i spod kamiennych sklepień, biegnących równolegle do brzegu morza, gdzie ludzie poszukiwali schronienia przed materiałem piroplastycznym.

Mężczyźni jedli ryby, a kobiety mięso
- Znaleźliśmy znaczące różnice w proporcjach produktów pochodzenia morskiego i lądowego w posiłkach spożywanych przez mężczyzn i kobiety, co sugeruje, że dostęp do żywności był zróżnicowany w zależności od płci - wskazuje prof. Craig.
Powiązany Artykuł

Wezuwiusz - wulkan niosący śmierć
Jak wynika z badań, dieta mężczyzn zawierała 50 proc. więcej białka pochodzącego z owoców morza w porównaniu z kobietami. U mężczyzn wykryto też więcej białek będących efektem spożywania zbóż niż u kobiet w tym samym wieku. Z kolei u kobiety wyższy był udział procentowy aminokwasów wskazujących na obecność w diecie mięsa zwierząt lądowych i lokalnych owoców i warzyw.
REKLAMA
- Nasze badania potwierdzają, że mężczyźni mieli lepszy dostęp do ryb morskich w antycznej Italii. Częściej zajmowali się rybołówstwem i innymi morskimi profesjami. Zajmowali też uprzywilejowaną pozycję w społeczeństwie, co dawało im dostęp do drogich towarów, takich jak świeże ryby - ocenia wyniki badań autorka badań Silvia Soncin.
Badania sugerują, że ryby i owoce morza miały większy udział w diecie mieszkańców Herkulanum niż w żywieniu przeciętnego mieszkańca współczesnych Włoch. Z kolei procentowy udział produktów zbożowych jest zbliżony.
Wyniki badań opublikowano w magazynie "Science Advances".
EurekaAlert!/bm
REKLAMA
REKLAMA