Ekspert: udało nam się uniknąć kryzysu żywnościowego
O tym, jak silny i odporny na kryzys okazał się polski sektor rolno-spożywczy - mówił w Programie 1 Polskiego Radia Damian Ragan, wiceprezes banku Credit Agricole.
2023-01-09, 17:20
Zdaniem eksperta - mimo trudnego 2022 roku, w tym wojny na Ukrainie i szoków popytowo-podażowych udało się uniknąć w naszym kraju kryzysu żywnościowego m.in. dlatego, że Polska ma dostęp do swoich własnych surowców żywnościowych, które są zdywersyfikowane zarówno w produkcji rolnej jak i zwierzęcej.
- Jesteśmy także eksporterem netto żywności - mówił gość radiowej Jedynki. - Eksportujemy mniej więcej 1/4 żywności więcej niż importujemy - zauważył Damian Ragan, wiceprezes banku Credit Agricole.
Z czego wynika wzrost cen żywności?
Mówiąc o dwucyfrowym wzroście cen żywności w Polsce - rozmówca stwierdził, że uderzył on przede wszystkim w konsumentów a w mniejszym stopniu w producentów. Jako przyczyny wskazał wzrost cen surowców, zwłaszcza gazu - co wpłynęło na ceny nawozów i pasz. Do tego - wskazał gość - dużymi producentami nawozów są Rosja i Białoruś, podobnie jak zbóż i roślin oleistych.
- Wszystko to łącznie wpłynęło na wzrost cen żywności - stwierdził ekspert. - Ceny te podbiły także rosnące koszty pracy, kredytów bankowych i dystrybucji - dodał.
REKLAMA
Posłuchaj
Posłuchaj
Z pozytywnych sygnałów rozmówca wymienił fakt, że spadają ceny kontraktów na rośliny oleiste i zboża - co z pewnym opóźnieniem powinno się także przełożyć na spadek cen żywności.
- Janusz Wojciechowski: bezpieczeństwo żywnościowe równie ważne jak obronne
- Minister rolnictwa: Polsce nie grozi głód, mamy odpowiednie zapasy i produkcję żywności
Polskie Radio Program 1/PR24, akg
REKLAMA
REKLAMA