Hiszpania. W Andaluzji wino wyrabiano na długo przed przybyciem Fenicjan
Już ponad 3 tys. lat temu Fenicjanie rozwijali w południowej części Półwyspu Iberyjskiego różnorodną aktywność gospodarczą, w tym - produkcję win. Nie byli oni jednak pierwszymi, którzy wytwarzali te trunki w Andaluzji - wynika z badania hiszpańskich archeologów.
2023-03-27, 05:45
Naukowcy, którzy przeprowadzili badania w prowincji Malaga, wykazali, że przed 6000 lat w rejonie miasta Antequera istniało miejsce wyrobu wina.
Doszli do tego wniosku po analizach fragmentów naczyń ceramicznych znalezionych w dolmenie Menga, megalitycznym kopcu grobowym położonym w Andaluzji. Jak poinformował w komunikacie zespół archeologów z Uniwersytetu w Sewilli, ślady wina zachowane na naczyniach znalezionych w ziemi przykrywającej dolmen są starsze, niż sama ta megalityczna budowla.
- We wnętrzu naczyń ceramicznych znaleziono pozostałości sfermentowanych winogron - dodał prof. Leonardo Garcia Sanjuan z Wydziału Prahistorii Uniwersytetu w Sewilli, koordynujący prace zespołu. - Są to ślady chemicznie sfermentowanego soku z winogron, z zawartością wody i etanolu.
Dodał, że wiek napoju został określony na około 5800-6000 lat.
REKLAMA
Jego zdaniem odkrycie to dowodzi, że lokalne populacje dawnych mieszkańców Andaluzji spożywali wino na długo przed przybyciem Fenicjan.
- Dolmen zbudowano w miejscu, w którym toczyło się życie, gdzie ludzie pili wino w kontekście społecznym - podsumował hiszpański archeolog. Dodał, że badanie przeprowadzono przy użyciu dwóch metod: chromatografii gazowej oraz spektrometrii mas.
PAP/bm
REKLAMA