Już niedługo będzie można napić się piwa z drożdży sprzed 3000 lat. Podobne mógł pić biblijny król Dawid

Interdyscyplinarny zespół badaczy, archeologów i piwowarów z Izraela po raz pierwszy wyizolował drożdże z początków pierwszego tysiąclecia przed naszą lat już w 2019 roku, ale teraz owoce tego odkrycia mają stać się dostępne dla miłośników złocistego napoju na całym świecie - pisze "Times of Israel".

2023-05-27, 05:30

Już niedługo będzie można napić się piwa z drożdży sprzed 3000 lat. Podobne mógł pić biblijny król Dawid
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock/Stone36

Piwowarzy amatorzy wkrótce będą mogli podróżować w czasie za sprawą Muzeum Izraela i izraelskiego browaru Shikma, które wprowadzają na rynek limitowaną partię, która będzie dostępna w sprzedaży pod koniec roku - pisze w czwartek "Times of Israel".

Pomysł pojawił się po raz pierwszy podczas kiedy piwowar Itai Gutman, który wcześniej był właścicielem browaru w Jerozolimie, a obecnie jest dyrektorem Primer's Yeast, firmy sprzedającej starożytne drożdże, zaczął wymieniać się pomysłami z profesorem Ronen Hazanem, mikrobiologiem z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie.

Zaczęli oni dyskutować o tym, czy drożdże przylegające do wnętrza naczynia używanego do przechowywania piwa tysiące lat temu można by jeszcze wykorzystać do warzenia piwa.

Hazan skontaktował się z kilkoma znajomymi archeologami, którzy byli jeszcze bardziej podekscytowani tym pomysłem. Szybko wysłali oni do testów kilka starożytnych naczyń, które według nich były używane do przechowywania piwa i wina.

REKLAMA

Czytaj także:

Korzystając z analizy pozostałości organicznych, naukowcy byli w stanie zidentyfikować cząsteczki organiczne, które przetrwały w matrycy ceramiki, w tym mikroorganizmy drożdżowe.

Drożdże, które będą dostępne w sprzedaży do końca roku, to szczep "PTS-900BCE" lub tzw. drożdże filistyńskie, które datuje się na 900 r. p.n.e., pochodzące z Tall as-Saf. Jest to miejsce, gdzie - jak sądzą naukowcy - znajdowało się starożytne Gat, w którym urodził się biblijny Goliat.

Reporter "Times of Israel", który próbował jednej z pierwszych odmian piwa warzonego przy użyciu starożytnych drożdży w 2019 roku, powiedział wówczas, że było ono "lekko słodkie, z subtelnym posmakiem... i smakowało bananem i innymi owocami".

REKLAMA

"Myślę, że wiele osób chciałoby wiedzieć, jaki jest smak piwa, które pił Goliat lub król Dawid" - powiedział profesor Hazan.
Pierwsza partia starożytnych drożdży dostępnych w sprzedaży pojawi się w grudniu.

PAP/bm

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej