Ekspert: ceny żywności wzrosną, ale w mało odczuwalny sposób
Likwidacja zerowej stawki na żywność, musiała kiedyś nastąpić, a obecnie na światowych rynkach żywności jest spadek cen najwyższy od trzech lat - powiedział Kamil Sobolewski, główny ekonomista Pracodawców RP, w audycji "Ekspres Gospodarczy" w Programie 1 Polskiego Radia.
2024-03-12, 17:00
Gość audycji podkreślił, że wzrost cen na podstawowe produkty spożywcze będzie mało odczuwalny. Podał wyliczenie, że jeżeli przeciętna rodzina wydaje miesięcznie np. 5 tys. PLN, a jej wydatki na żywność są rzędu 1200 -1300 PLN, to gdy zostanie wprowadzona od kwietnia 5 procentowa stawka VAT na żywność, wtedy wygeneruje to dodatkowy koszt na poziomie 50 PLN.
Ekspert zaprezentował też wyliczenie, że 5 % stawka VAT może zwiększyć inflację o około 0,9 %, co może spowodować, że inflacja w kwietniu może być na poziomie nie np. 3 % lecz 3,5 %.
Do tego trzeba dodać, że wiele produktów spożywczych tanieje, także z powodu importu z Ukrainy. Co równie ważne rośnie dochód rozporządzalny biedniejszych rodzin, co wynika z takich czynników jak np. podwyższenie płacy minimalnej od tego roku o 19, 4 %, 60 % waloryzacja programu Rodzina 500 +, wypłaty 13. i 14. emerytury.
Polacy co wynika z badań, coraz mniej boją się o utratę pracy, a nawet wśród przedsiębiorców widać poprawę nastrojów związaną z obietnicą zmiany przepisów Polskiego Ładu niekorzystnych dla firm, wzrostem konsumpcji indywidualnej oraz planowanym startem nowych inwestycji związanych z odblokowanie środków z KPO przez UE.
REKLAMA
Zapraszamy do wysłuchania audycji, którą prowadziła Justyna Golonko.
Posłuchaj
PR1/PR24/Justyna Golonko/sw
REKLAMA