"Kwadratura kultury". Różne smaki postu
40-dniowy Wielki Post ma się ku końcowi, więc z tym większą niecierpliwością wyczekujemy kresu tego czasu pokuty, obmyślamy i szykujemy potrawy, które pojawią się na Wielkanocnym stole. O daenych tradycjach kulinarnych Monika Małkowska rozmawiała z dr. Bogdanem Gałązką, szefem kuchni, znawcą dawnych obyczajów kulinarnych, rekonstruktorem niegdysiejszych potraw.
2024-03-26, 14:45
Wprawdzie współcześnie mniej rygorystycznie przestrzegamy różnych związanych z religią zakazów i nakazów, jednak w Wielki Piątek mało kto objada się kiełbasą. Nasi przodkowie bardziej konsekwentnie pościli: na 6 tygodni wykreślano z jadłospisu mięsa, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, nawet miód, cukier i nabiał. Co jadano w zamian? Jak umilano sobie ten długi okres kulinarnej (i nie tylko) ascezy?
Posłuchaj
Dr Bogdan Gałązka o dawnych tradycjach kulinarnych (Polskie Radio 24 / Kwadratura kultury) 24:09
Dodaj do playlisty
Zobacz także:
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy
* * *
Audycja: Kwadratura kultury
REKLAMA
Prowadzący: Monika Małkowska
Gość: dr Bogdan Gałązka, szef kuchni, znawca dawnych obyczajów kulinarnych, rekonstruktor niegdysiejszych potraw
Data emisji: 25.03.2024
Godzina: 23.35
REKLAMA
PR24/ka
REKLAMA