"Kwadratura kultury". Różne smaki postu

40-dniowy Wielki Post ma się ku końcowi, więc z tym większą niecierpliwością wyczekujemy kresu tego czasu pokuty, obmyślamy i szykujemy potrawy, które pojawią się na Wielkanocnym stole. O daenych tradycjach kulinarnych Monika Małkowska rozmawiała z dr. Bogdanem Gałązką, szefem kuchni, znawcą dawnych obyczajów kulinarnych, rekonstruktorem niegdysiejszych potraw. 

2024-03-26, 14:45

"Kwadratura kultury". Różne smaki postu
Pożywienie postne w staropolskiej kuchni było bardzo proste i surowe, a zakazów rygorystycznie przestrzegano. Foto: Cinematographer / shutterstock.com

Wprawdzie współcześnie mniej rygorystycznie przestrzegamy różnych związanych z religią zakazów i nakazów, jednak w Wielki Piątek mało kto objada się kiełbasą. Nasi przodkowie bardziej konsekwentnie pościli: na 6 tygodni wykreślano z jadłospisu mięsa, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, nawet miód, cukier i nabiał. Co jadano w zamian? Jak umilano sobie ten długi okres kulinarnej (i nie tylko) ascezy?

Posłuchaj

Dr Bogdan Gałązka o dawnych tradycjach kulinarnych (Polskie Radio 24 / Kwadratura kultury) 24:09
+
Dodaj do playlisty
Zobacz także:

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy

* * *

Audycja: Kwadratura kultury

REKLAMA

Prowadzący: Monika Małkowska

Gość: dr Bogdan Gałązka, szef kuchni, znawca dawnych obyczajów kulinarnych, rekonstruktor niegdysiejszych potraw

Data emisji: 25.03.2024

Godzina: 23.35

REKLAMA

PR24/ka

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej