Jeść zdrowo czy z grilla? Nie trzeba wybierać, można to połączyć
Długi weekend majowy i ładna pogoda, to "zestaw obowiązkowy", który gwarantuje oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Tylko czy grill musi oznaczać wyłącznie niezdrowe, tłuste i mocno przyprawione jedzenie?
2024-04-30, 12:17
Grillowanie to już nasz "sport narodowy", a sezon grillowy, dzięki sprzyjającej pogodzie, jest w pełni.
Jedzenie z grilla. Musi być tłuste i niezdrowe? Wcale nie!
Podczas majówki na ruszcie zapewne tradycyjnie wylądują steki czy szaszłyki. Jak powiedziała dietetyczka Monika Stromkie-Złomaniec, to jedzenie może być zdrowie, jeżeli podamy je w towarzystwie dużej ilości warzyw.
- Na grill nie wrzucamy tylko karkówki, kiełbasy i tym podobnych rzeczy, ale tam tak samo świetnie sprawdzą się szparagi, cukinia, bakłażan. Wbrew pozorom niektóre owoce też możemy grillować. Jeżeli jesteśmy jednak tradycjonalistami, jednak ta kiełbasa, cebula, czosnek na grillu ląduje, to niech tam właśnie pojawi się papryka, szparagi i jakieś inne warzywa - podkreśliła dietetyczka.
Wiele warzyw także można zgrillować
Warzywa najzdrowsze są na surowo, podczas grillowania tracą pewne wartości, ale - jak dodała Monika Stromkie-Złomaniec "chyba od czasu do czasu potrzebujemy tego zapachu dymu i smaku potraw z grilla". Możemy więc skusić się na przykład na faszerowaną paprykę.
REKLAMA
Na szczęście w przypadku witaminy C, w którą papryka obfituje, straty nie będą szczególnie dotkliwe.
- Jeżeli sięga się często po warzywa i owoce, można przymknąć oko na to, w jakiej są formie: zblendowane, upieczone czy ugotowane. Ważne żeby po nie sięgać - powiedziała dietetyczka.
Do grillowania nadają się także miedzy innymi ziemniaki, kalafior i pieczarki. Można z nich przyrządzić warzywne szaszłyki i zjeść ze zdrową surówka lub sałatą.
- Grill w majówkę. Ponad połowę wydatków przeznaczymy na alkohol
- Przewodnik kulturalny na majówkę. Tych wydarzeń nie możesz przegapić
IAR/jmo
REKLAMA