Przydatność do spożycia a minimalna trwałość. Ekspert wskazuje różnicę
Najczęściej marnują się warzywa, owoce, chleb i wędliny - powiedział w Polskim Radiu 24 Błażej Krasoń z federacji Polskie Banki Żywności. Zaapelował też, byśmy nie bali się korzystać z wystawionych w hipermarketach koszy z żywnością z krótkim terminem przydatności do spożycia.
2024-05-09, 19:53
Zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców w celu przeciwdziałania marnotrawstwu i jego negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym określa ustawa. Weszła ona w życie 19 lipca 2019 roku. Pięć lat później sklepy wielkopowierzchniowe coraz lepiej radzą sobie z problemem marnowania żywności, a jednym z najlepszych sposobów są promocje na żywność bliską terminowi minimalnej trwałości.
- Najczęściej marnują się warzywa, owoce, chleb i wędliny - powiedział w Polskim Radiu 24 Błażej Krasoń z federacji Polskie Banki Żywności.
Wskazał, że mankamentem ustawy jest niedopracowana definicja marnowania żywności wskazująca, co należy odzyskać i co jest odpadem, a co nie. - Żywność odzyskiwana obecnie musi wychodzić jako żywność pełnowartościowa. W związku z tym, jak wskazuje GIOŚ, w części placówek, tuż po północy, gdy minie termin przydatności do spożycia, żywność nie jest objęta ustawą, trafia więc do śmietnika - wskazał.
Jak dodał, w myśl obecnych definicji, żywność po terminie przydatności nie jest też objęta karami za marnowanie. - W związku z tym, te produkty do ostatnich chwil pozostają na półkach. To rozwiązanie racjonalne ekonomicznie, ale z punktu przeciwdziałania marnowaniu żywności - nieracjonalne. Ostatecznie żywność jest wyrzucona, ale nie jest odpadem, nie podlega ustawie, jest więc niczyja i nie może być redystrybuowana na cele społeczne - wyjaśnił.
REKLAMA
Przydatność do spożycia i minimalna trwałość. Czym różnią się te daty?
Gość Polskiego Radia 24 zwrócił także uwagę, że termin minimalnej trwałości to nie to samo co data przydatności do spożycia. - Data przydatności do spożycia ("należy spożyć do...") jest nieprzekraczalna, a po przekroczeniu daty minimalnej trwałości ("najlepiej spożyć przed...") żywność może być redystrybuowana na cele społeczne - wskazywał Błażej Krasoń.
Więcej w nagraniu:
Posłuchaj
W audycji także o tym, że kryptowaluty i NFT, choć nie mają one postaci fizycznej, przyczyniają się do zanieczyszczenia klimatu. Według badań Banku Centralnego Niderlandów pojedyncza transakcja z wykorzystaniem kryptowalut takich jak bitcoin wiąże się z emisją ok. 402 kg dwutlenku węgla. Przeciętne gospodarstwo domowe emituje taką samą ilość CO2 przez trzy tygodnie.
Czytaj także:
- Mąka i woda. O znaczeniu wypieków w różnych krajach i kulturach
- Dieta i środowisko. Jak odżywiać się bardziej ekologicznie?
***
Audycja: "Zmiana klimatu"
REKLAMA
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Błażej Krasoń (Polskie Banki Żywności)
Data emisji: 9.05.2024
Godzina emisji: 19.06
REKLAMA
Polskie Rado 24/ mbl/wmkor
REKLAMA