Przydatność do spożycia a minimalna trwałość. Ekspert wskazuje różnicę

2024-05-09, 19:53

Przydatność do spożycia a minimalna trwałość. Ekspert wskazuje różnicę
Ekspert podkreślał znaczenie niemarnowania żywności. Foto: Photobac/ Shutterstock

Najczęściej marnują się warzywa, owoce, chleb i wędliny - powiedział w Polskim Radiu 24 Błażej Krasoń z federacji Polskie Banki Żywności. Zaapelował też, byśmy nie bali się korzystać z wystawionych w hipermarketach koszy z żywnością z krótkim terminem przydatności do spożycia.

Zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców w celu przeciwdziałania marnotrawstwu i jego negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym określa ustawa. Weszła ona w życie 19 lipca 2019 roku. Pięć lat później sklepy wielkopowierzchniowe coraz lepiej radzą sobie z problemem marnowania żywności, a jednym z najlepszych sposobów są promocje na żywność bliską terminowi minimalnej trwałości. 

Najczęściej marnują się warzywa, owoce, chleb i wędliny - powiedział w Polskim Radiu 24 Błażej Krasoń z federacji Polskie Banki Żywności.

Wskazał, że mankamentem ustawy jest niedopracowana definicja marnowania żywności wskazująca, co należy odzyskać i co jest odpadem, a co nie. - Żywność odzyskiwana obecnie musi wychodzić jako żywność pełnowartościowa. W związku z tym, jak wskazuje GIOŚ, w części placówek, tuż po północy, gdy minie termin przydatności do spożycia, żywność nie jest objęta ustawą, trafia więc do śmietnika - wskazał.

Jak dodał, w myśl obecnych definicji, żywność po terminie przydatności nie jest też objęta karami za marnowanie. - W związku z tym, te produkty do ostatnich chwil pozostają na półkach. To rozwiązanie racjonalne ekonomicznie, ale z punktu przeciwdziałania marnowaniu żywności - nieracjonalne. Ostatecznie żywność jest wyrzucona, ale nie jest odpadem, nie podlega ustawie, jest więc niczyja i nie może być redystrybuowana na cele społeczne - wyjaśnił. 

Przydatność do spożycia i minimalna trwałość. Czym różnią się te daty?

Gość Polskiego Radia 24 zwrócił także uwagę, że termin minimalnej trwałości to nie to samo co data przydatności do spożycia. - Data przydatności do spożycia ("należy spożyć do...") jest nieprzekraczalna, a po przekroczeniu daty minimalnej trwałości ("najlepiej spożyć przed...") żywność może być redystrybuowana na cele społeczne - wskazywał Błażej Krasoń.

Więcej w nagraniu: 


Posłuchaj

Błażej Krasoń z Polskich Banków Żywności o marnowaniu jedzenia w marketach ("Zmiana klimatu"/ Polskie Radio 24) 22:57
+
Dodaj do playlisty

 

W audycji także o tym, że kryptowaluty i NFT, choć nie mają one postaci fizycznej, przyczyniają się do zanieczyszczenia klimatu. Według badań Banku Centralnego Niderlandów pojedyncza transakcja z wykorzystaniem kryptowalut takich jak bitcoin wiąże się z emisją ok. 402 kg dwutlenku węgla. Przeciętne gospodarstwo domowe emituje taką samą ilość CO2 przez trzy tygodnie.

Czytaj także: 

***

Audycja: "Zmiana klimatu"

Prowadzący: Marta Hoppe 

Gość: Błażej Krasoń (Polskie Banki Żywności)

Data emisji: 9.05.2024

Godzina emisji: 19.06


Polskie Rado 24/ mbl/wmkor

Polecane

Wróć do strony głównej