Dieta planetarna. Agata Szczebyło: warto pomyśleć o jedzeniu w szerszej perspektywie

- Musimy pamiętać, że jako ludzie jesteśmy częścią ekosystemów i środowiska naturalnego, bardzo wpływamy na to środowisko, ale jednocześnie ono wpływa na nas - mówiła w Polskim Radiu 24 Agata Szczebyło, specjalistka żywienia człowieka (WWF Polska).

2024-05-20, 20:55

Dieta planetarna. Agata Szczebyło: warto pomyśleć o jedzeniu w szerszej perspektywie
Dieta planetarna opiera się na przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego, z ograniczeniem pokarmów odzwierzęcych, cukru i tłuszczów nasyconych. Foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Dieta planetarna, zwana również dietą planetary health diet została opracowana przez międzynarodową Komisję EAT-Lacet, złożoną z ekspertów zajmujących się żywieniem, zdrowiem, zrównoważonym rozwojem i polityką i ma na celu promowanie zdrowia ludzkiego oraz zrównoważonego rozwoju środowiska. Jest to sposób odżywiania, który uwzględnia zarówno potrzeby zdrowotne człowieka, jak i ochronę naszej planety.

Dieta planetarna. Szukając równowagi

Agata Szczebyło wyjaśniała, na czym polega dieta planetarna i jak spożycie określonych produktów może wpływać na stan środowiska. - Dieta planetarna obejmuje wiele wątków bardzo ważnych dla naszego zdrowia, ale także dla zdrowia naszej planety. Optymistyczne jest to, że to, co jest dobre dla naszego zdrowia, jest też dobre dla naszej planety - zauważyła.

- Jest tu możliwa do uzyskania pewna równowaga, także poprzez sposób odżywiania, nasze codzienne wybory żywnościowe, które wskazuje pojęcie diety planetarnej (…). Warto pomyśleć o jedzeniu w szerszej perspektywie, wrócić do źródła, do tego, że każde jedzenie zaczyna się w przyrodzie - mówiła ekspertka.

Dieta planetarna zakłada m.in. do spożywania dużej ilości warzyw, owoców, orzechów i nasion, jednocześnie Ograniczając spożycie białek zwierzęcych, zwłaszcza czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych. Zaleca się spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zdrowe źródła tłuszczu, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz tłuszcze zawarte w orzechach i nasionach. Ogranicza się spożycie cukru i soli oraz produktów przetworzonych.

REKLAMA

Posłuchaj

Agata Szczebyło o diecie planetarnej (Samo zdrowie) 26:06
+
Dodaj do playlisty
Czytaj także:

Więcej w nagraniu. 

* * *

Audycja: Samo zdrowie

Prowadzący: Małgorzata Telmińska

REKLAMA

Gość: Agata Szczebyło, specjalistka żywienia człowieka, edukatorka, WWF Polska

Data emisji: 20.05.2024

Godzina emisji: 19.33

PR24/ka

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej