Mongołowie sprzed 2700 lat zajadali się kaszanką i mlekiem jaka - odkryli naukowcy

Na obszarze całego środkowoazjatyckiego stepu archeolodzy odnajdywali brązowe kotły. Do tej pory nie wiadomo było, co w nich przyrządzano. Badania śladów białka rzuciły nowe światło na dietę mieszkańców Mongolii z epoki brązu. 

2024-06-11, 05:40

Mongołowie sprzed 2700 lat zajadali się kaszanką i mlekiem jaka - odkryli naukowcy
Kaszanka. W tle - jak w Mongolii. Foto: Shutterstock/aleksander hunta/ArtCookStudio

Zespół badawczy kierowany przez dr Shevan Wilkin z Uniwersytetu w Bazylei przeprowadził szeroko zakrojone analizy białek w dwóch metalowych kotłach, które wraz z innymi artefaktami odkryły w 2019 roku pasterze w północnej Mongolii. Według datowania radiowęglowego kotły pochodzą z późnej epoki brązu, czyli były używane około 2700 lat temu.

Krew zwierzęca w diecie ma długą tradycję

W kotłach badacze zidentyfikowali pozostałości krwi przeżuwaczy, głównie owiec i kóz.

- Różne relacje historyczne o mieszkańcach stepów mówią, że regularnie pili krew – wyjaśnia dr Bryan Miller z Uniwersytetu Michigan w USA, współautor badania. - Nowe odkrycia dają teraz jaśniejszy obraz tego, w jaki sposób krew mogła zostać włączona do diety mieszkańców stepów.

REKLAMA

Naukowcy podejrzewają, że w kotłach zbierano krew podczas uboju w celu przygotowania kaszanek – jest to praktyka podobna do współczesnych zwyczajów kulinarnych w Mongolii.

- Te podobieństwa do czasów współczesnych, w połączeniu z przekazami ze źródeł historycznych dotyczących diety i praktyk uboju w regionie, sugerują, że przetwarzanie krwi było tradycyjną częścią kultury kulinarnej Mongolii – mówi kierowniczka badania Shevan Wilkin. - Produkcja kiełbas była również ważną metodą konserwacji dla innych ludów stepowych.

Czytaj także:

Jaki udomowiono wcześniej niż sądzono

Oprócz białek krwi w kociołkach znajdowały się także śladowe ilości mleka, szczególnie od bydła domowego i jaków.

REKLAMA

- To pokazuje, że jaki zostały udomowione i były dojone w Mongolii znacznie wcześniej niż wcześniej zakładano – zauważa Wilkin.

Mleko mogło być poddawane fermentacji w kotłach w celu utrwalenia go w formie jogurtu lub mogło być składnikiem produkcji kiełbas.

- Nasze odkrycia dają wgląd w tradycję i dietę nomadów z epoki brązu oraz rzucają światło na różnorodne metody kulinarne starożytnych cywilizacji – wyjaśnia Wilkin.

Oprócz uniwersytetów w Bazylei i Michigan w projekt badawczy zaangażowani byli także eksperci z Instytutu Geoantropologii Maxa Plancka w Jenie i Muzeum Narodowego Mongolii. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Scientific Reports".

REKLAMA

EurekAlert!/Scientific Reports/bm

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej