Połowy z certyfikatem dobre dla środowiska. Jak rozpoznać eko-rybę?
Wybierając rybę na obiad warto zwrócić uwagę na certyfikat ekologicznego połowu - powiedziała w Polskim Radiu 24 Joanna Ornoch z organizacji MSC Polska. Wskazała, że decydując się na zakup ryby od rybaków gwarantujących poszanowanie dla środowiska, łatwiej będzie zapobiec wyginięciu danego gatunku.
2024-06-07, 19:54
8 czerwca to Światowy Dzień Oceanów. Morza i oceany zajmują ponad 70% powierzchni Ziemi. Nie tylko wytwarzają większość dostępnego tlenu i pozwalają na utrzymanie różnych gałęzi gospodarki, ale też dostarczają nam pożywienia. Ryby i owoce morza są źródłem białka dla ponad 3 mld ludzi na całym świecie, a kilkaset milionów ludzi utrzymuje się z rybołówstwa.
Na problem nadmiernego przełowienia, czyli nadmiernej eksploatacji zasobów mórz i oceanów zwracała uwagę w Polskim Radiu 24 Joanna Ornoch z MSC Polska. Wskazała, że łowienie zbyt wielu ryb prowadzi do spadku ich populacji, co z kolei negatywnie wpływa na morskie ekosystemy.
Czytaj także:
- Naukowcy: owady, ryby, skorupiaki mogą mieć świadomość. Czy to uwrażliwi nas na życie tych zwierząt?
Wskazała, że dzięki badaniom oceanograficznym oraz informacjom przekazanym przez rybaków, naukowcy są w stanie przewidzieć matematycznie, jaki poziom połowów będzie bezpieczny dla danego ekosystemu. Zwróciła uwagę, że poszczególne gatunki mogą występować w różnej liczbie w różnych akwenach. Wskazała przykład dorsza, połów którego jest zakazany na Bałtyku, ale bez przeszkód może odbywać się na Atlantyku.
Ryby z ekologicznego połowu tylko z certyfikatem
Gość Polskiego Radia 24 poradziła, by wybierając rybę na obiad, zwracać uwagę na certyfikat MSC. - Taki niebieski znak, jaki znajdziemy na produktach rybnych i owocach morza. Ten certyfikat informuje, że ryby zostały złowione przez rybaków spełniających najbardziej rygorystyczne wymogi środowiskowe, w tym potrafiących wykazać, że połów nie zaburza równowagi ekosystemu.
REKLAMA
Dodała, że certyfikat MSC dotyczy wyłącznie ryb dzikich. Jego odpowiednikiem na hodowlanych gatunkach jest certyfikat ASC, w kolorze zielonym.
Więcej w nagraniu:
Posłuchaj
***
Audycja: Zmiana klimatu
REKLAMA
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Joanna Ornoch (MSC Polska)
Data emisji: 7.06.2024
Godzina emisji: 19.06
REKLAMA
REKLAMA