Połowy z certyfikatem dobre dla środowiska. Jak rozpoznać eko-rybę?

Wybierając rybę na obiad warto zwrócić uwagę na certyfikat ekologicznego połowu - powiedziała w Polskim Radiu 24 Joanna Ornoch z organizacji MSC Polska. Wskazała, że decydując się na zakup ryby od rybaków gwarantujących poszanowanie dla środowiska, łatwiej będzie zapobiec wyginięciu danego gatunku.

2024-06-07, 19:54

Połowy z certyfikatem dobre dla środowiska. Jak rozpoznać eko-rybę?
Gość Polskiego Radia 24 poleciła wybierać w sklepach ryby z certyfikatem ekologicznego połowu. Foto: Julija Ogrodowski/ Shutterstock

8 czerwca to Światowy Dzień Oceanów. Morza i oceany zajmują ponad 70% powierzchni Ziemi. Nie tylko wytwarzają większość dostępnego tlenu i pozwalają na utrzymanie różnych gałęzi gospodarki, ale też dostarczają nam pożywienia. Ryby i owoce morza są źródłem białka dla ponad 3 mld ludzi na całym świecie, a kilkaset milionów ludzi utrzymuje się z rybołówstwa.

Na problem nadmiernego przełowienia, czyli nadmiernej eksploatacji zasobów mórz i oceanów zwracała uwagę w Polskim Radiu 24 Joanna Ornoch z MSC Polska. Wskazała, że łowienie zbyt wielu ryb prowadzi do spadku ich populacji, co z kolei negatywnie wpływa na morskie ekosystemy. 

Czytaj także: 

Wskazała, że dzięki badaniom oceanograficznym oraz informacjom przekazanym przez rybaków, naukowcy są w stanie przewidzieć matematycznie, jaki poziom połowów będzie bezpieczny dla danego ekosystemu. Zwróciła uwagę, że poszczególne gatunki mogą występować w różnej liczbie  w różnych akwenach. Wskazała przykład dorsza, połów którego jest zakazany na Bałtyku, ale bez przeszkód może odbywać się na Atlantyku. 

Ryby z ekologicznego połowu tylko z certyfikatem

Gość Polskiego Radia 24 poradziła, by wybierając rybę na obiad, zwracać uwagę na certyfikat MSC. - Taki niebieski znak, jaki znajdziemy na produktach rybnych i owocach morza. Ten certyfikat informuje, że ryby zostały złowione przez rybaków spełniających najbardziej rygorystyczne wymogi środowiskowe, w tym potrafiących wykazać, że połów nie zaburza równowagi ekosystemu. 

REKLAMA

Dodała, że certyfikat MSC dotyczy wyłącznie ryb dzikich. Jego odpowiednikiem na hodowlanych gatunkach jest certyfikat ASC, w kolorze zielonym. 

Więcej w nagraniu: 


Posłuchaj

Joanna Ornoch o ekologicznym połowie ryb (Zmiana klimatu) 23:58
+
Dodaj do playlisty

 

***

Audycja: Zmiana klimatu

REKLAMA

Prowadzący: Marta Hoppe

Gość: Joanna Ornoch (MSC Polska)

Data emisji: 7.06.2024

Godzina emisji: 19.06

REKLAMA


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej