Jedzmy na zdrowie. Agata Szczebyło: rośliny strączkowe to skromni bohaterowie

Rośliny strączkowe to wielki potencjał, bogactwo witamin i zdrowie. - Nasiona roślin strączkowych  stanowią wyjątkową grupę produktów. Niedocenianą, o której warto mówić w kontekście zdrowia i środowiska. Są skromnymi bohaterami - tłumaczyła w Polskim Radiu 24 Agata Szczebyło z WWF Polska. 

2024-06-18, 23:30

Jedzmy na zdrowie. Agata Szczebyło: rośliny strączkowe to skromni bohaterowie
Groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, bób stanowią bardzo dobre źródło białka. Foto: FabrikaSimf/Shutterstock

Do roślin strączkowych zaliczamy m.in strączkowe rośliny jadalne. Groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, bób stanowią bardzo dobre źródło białka, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju w okresie dorastania, a także u sportowców i kobiet w ciąży. Zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i jest niezbędny do zwalczania zaparć oraz regulowania poziomu cholesterolu we krwi.

W odróżnieniu od mięsa rośliny strączkowe są dużo bogatsze w witaminy i minerały. Są m.in. cennym źródłem witamin z grupy B, które wpierają układ nerwowy i krwiotwórczy oraz mają znaczący wpływ na utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych i poznawczych. Przyczyniają się także do prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. 

Więcej w nagraniu. 

***

REKLAMA

Audycja: Samo zdrowie

Prowadzący: Małgorzata Telmińska

Gość: Agata Szczebyło (edukatorka żywieniowa, WWF Polska)

Data emisji: 18.06.2024

REKLAMA

Godzina emisji: 19.33

PR24

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej