Jedzmy na zdrowie. Agata Szczebyło: rośliny strączkowe to skromni bohaterowie
Rośliny strączkowe to wielki potencjał, bogactwo witamin i zdrowie. - Nasiona roślin strączkowych stanowią wyjątkową grupę produktów. Niedocenianą, o której warto mówić w kontekście zdrowia i środowiska. Są skromnymi bohaterami - tłumaczyła w Polskim Radiu 24 Agata Szczebyło z WWF Polska.
2024-06-18, 23:30
Do roślin strączkowych zaliczamy m.in strączkowe rośliny jadalne. Groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, bób stanowią bardzo dobre źródło białka, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju w okresie dorastania, a także u sportowców i kobiet w ciąży. Zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i jest niezbędny do zwalczania zaparć oraz regulowania poziomu cholesterolu we krwi.
W odróżnieniu od mięsa rośliny strączkowe są dużo bogatsze w witaminy i minerały. Są m.in. cennym źródłem witamin z grupy B, które wpierają układ nerwowy i krwiotwórczy oraz mają znaczący wpływ na utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych i poznawczych. Przyczyniają się także do prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.
Więcej w nagraniu.
***
REKLAMA
Audycja: Samo zdrowie
Prowadzący: Małgorzata Telmińska
Gość: Agata Szczebyło (edukatorka żywieniowa, WWF Polska)
Data emisji: 18.06.2024
REKLAMA
Godzina emisji: 19.33
PR24
REKLAMA