Partia popularnych sosów wycofana. Może zawierać uczulającą substancję

Partia trzech sosów do makaronów Winiary została wycofana przez producenta. Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że mogą one zawierać gluten.  

2024-07-05, 12:04

Partia popularnych sosów wycofana. Może zawierać uczulającą substancję
GIS ostrzega przed kupnem sosów do makaronów, które mogą zawierać gluten. Foto: Hitra/shutterstock

O możliwej obecności glutenu w sosach poinformował producent Nestlé Polska S.A. Gluten miał zostać wykorzystany przy produkcji. 

"Nestlé w Polsce rozpoczyna dobrowolne i prewencyjne wycofanie z rynku kilku partii sosów z powodu niezamierzonej obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do ich produkcji" - czytamy w komunikacie firmy. 

Dlaczego gluten może być niebezpieczny?

Gluten składa się z dwóch białek - gliadyny i gluteiny. Występuje przede wszystkim w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Producenci używają go, ponieważ jest dobrym nośnikiem aromatów. Część osób jest jednak na niego uczulona.

Spożycie przez taką osobę produktu zawierającego gluten może wywołać wymioty, biegunkę czy nawet wstrząs anafilaktyczny. Ponadto wiele osób ma również nadwrażliwość na tę substancję. 

REKLAMA

Które sosy zostały wycofane?

Jak poinformował producent, obecność glutenu wykryto w trzech rodzajach sosów do makaronów. 

  • WINIARY Sos Boloński 500g (Nr partii 240423B/1, termin przydatności do spożycia 04.2026 oraz Nr partii 240423C/1, termin przydatności do spożycia 04.2026)
  • WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g (Nr partii 240422A/1, termin przydatności do spożycia 04.2026 oraz Nr partii 240422B/1, termin przydatności do spożycia 04.2026)
  • WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g (Nr partii 240420A/1, termin przydatności do spożycia 04.2025 oraz Nr partii 240421A/1, termin przydatności do spożycia 04.2025)

"Ich spożycie może mieć niekorzystny wpływ na osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę. Produkty te nie są opatrzone na etykietach informacją o obecności glutenu. Konsumentom z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę zalecamy, aby w ramach środków ostrożności nie spożywali ww. wyrobów" - informuje Nestlé Polska S.A.

Czytaj także:

GIS/Nestlé Polska S.A./egz

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej