Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"

- Ruch na rzecz rolnictwa bez agrochemii został zapoczątkowany w latach 80. XX w. Miałam szczęście, bo znalazłam się w inicjatywnej, pionierskiej grupie naukowców, do której dołączali rolnicy, walczący o "rolnictwo bez chemii" - wspomina w Polskim Radiu 24 dr Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW.

2024-07-10, 01:42

Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"
Ekologiczne produkty żywnościowe. Foto: PAP/Tomasz Gzell

Coraz chętniej sięgamy po żywność ekologiczną. Wiele osób przekonało się, że wcale nie musi być ona droższa, za to na pewno jest zdrowsza.

- Wszelkie dane wskazują, że mimo pandemii oraz inflacji ten rynek rośnie. Jeszcze dwa lata temu wartość rynku detalicznego żywności ekologicznej w Polsce szacowano na 1,3 mld zł. Z kolei badania szacunkowe, obejmujące ubiegły rok, wskazują, że sięgamy 2 mld zł - mówi dr Urszula Sołtysiak.

"Dawniej stosowano mniej pestycydów"

Pionierka rolnictwa ekologicznego w Polsce dodaje, że jeszcze na przełomie lat 80. i 90. XX w. "byliśmy dumni z tego, że w naszym kraju woda jest czysta, a trawa zielona", choć "szereg danych wskazywał, że mamy zanieczyszczone środowisko".

REKLAMA

- Zanieczyszczenie pochodziło jednak ze źródeł przemysłowych. Rolnictwo zużywało wówczas bardzo mało nawozów, pestycydów - rocznie 0,5 kilograma substancji czynnej na hektar. Obecnie jest to 2,5 kg/ha - wyjaśnia dr Sołtysiak.

Więcej w nagraniu.

Posłuchaj

Dr Urszula Sołtysiak gościem Marty Hoppe (Zmiana klimatu) 22:40
+
Dodaj do playlisty

 

REKLAMA

***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: dr 
Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wykładowczyni SGGW
Data emisji:
 9.07.2024
Godzina emisji:
 19.07

PR24/łl

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej