Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"

2024-07-10, 01:42

Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"
Ekologiczne produkty żywnościowe. Foto: PAP/Tomasz Gzell

- Ruch na rzecz rolnictwa bez agrochemii został zapoczątkowany w latach 80. XX w. Miałam szczęście, bo znalazłam się w inicjatywnej, pionierskiej grupie naukowców, do której dołączali rolnicy, walczący o "rolnictwo bez chemii" - wspomina w Polskim Radiu 24 dr Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW.

Coraz chętniej sięgamy po żywność ekologiczną. Wiele osób przekonało się, że wcale nie musi być ona droższa, za to na pewno jest zdrowsza.

- Wszelkie dane wskazują, że mimo pandemii oraz inflacji ten rynek rośnie. Jeszcze dwa lata temu wartość rynku detalicznego żywności ekologicznej w Polsce szacowano na 1,3 mld zł. Z kolei badania szacunkowe, obejmujące ubiegły rok, wskazują, że sięgamy 2 mld zł - mówi dr Urszula Sołtysiak.

"Dawniej stosowano mniej pestycydów"

Pionierka rolnictwa ekologicznego w Polsce dodaje, że jeszcze na przełomie lat 80. i 90. XX w. "byliśmy dumni z tego, że w naszym kraju woda jest czysta, a trawa zielona", choć "szereg danych wskazywał, że mamy zanieczyszczone środowisko".

REKLAMA

- Zanieczyszczenie pochodziło jednak ze źródeł przemysłowych. Rolnictwo zużywało wówczas bardzo mało nawozów, pestycydów - rocznie 0,5 kilograma substancji czynnej na hektar. Obecnie jest to 2,5 kg/ha - wyjaśnia dr Sołtysiak.

Więcej w nagraniu.

Posłuchaj

Dr Urszula Sołtysiak gościem Marty Hoppe (Zmiana klimatu) 22:40
+
Dodaj do playlisty

 

REKLAMA

***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: dr 
Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wykładowczyni SGGW
Data emisji:
 9.07.2024
Godzina emisji:
 19.07

PR24/łl

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej