Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa

2024-07-17, 23:00

Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa
Świeży chleb. Foto: Shutterstock/Elena Yakusheva

- Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread.

Marnowanie chleba jest problemem globalnym i złożonym. Rozwiązanie go mogłoby wpłynąć korzystnie na gospodarkę, środowisko naturalne i poziom życia wielu społeczeństw. Dlatego Katarzyna Mularczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread, pracuje nad koncepcjami przetwarzania niewykorzystanego pieczywa, aby się nie marnowało.

- Wszystko powinno się zacząć od świadomości i od naszego domu. Najwięcej pieczywa marnujemy bowiem w naszych gospodarstwach domowych. Mrożenie chleba jest jednym z kroków do tego, by uratować choćby jego część - zaznacza Katarzyna Młynarczyk.

Napoje z czerstwego pieczywa

Gość Polskiego Radia 24 opowiada, że pracuje nad przetwarzaniem czerstwego chleba m.in. w napój czy alternatywne źródło mięsa. Przekonuje, że pieczywo można wykorzystać do druku 3D, jak i do... peelingu.

- To wymaga wiedzy, know how, badań, a do tego technologii. Specjalizujemy się w fermentacji. Stąd powstały napoje z czerstwego pieczywa - kontynuuje.

REKLAMA

Katarzyna Młynarczyk podkreśla, że "misją Rebread jest stworzenie rynku surowca". - Pieczywo czerstwe nie musi się marnować, może być wykorzystywane w różnych branżach, wnosić nową wartość - dodaje

Więcej w nagraniu.


Posłuchaj

Katarzyna Młynarczyk gościem Marty Hoppe (Zmiana klimatu) 21:40
+
Dodaj do playlisty

 

Czytaj także:

***

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka Rebread
Data emisji: 17.07.2024
Godzina emisji: 19.07

PR24/łl

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej