Groźna bakteria w partii jaj. GIS ostrzega

Jedna z partii jaj "Kurza paczka" może zawierać pałeczki salmonelli - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. Ostrzegł, że spożycie produktu zainfekowanego salmonellą obarczone jest ryzykiem zatrucia pokarmowego.

2024-11-15, 16:41

Groźna bakteria w partii jaj. GIS ostrzega
Surowe jaja kurze / Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock/sergey kolesnikov

Obecność salmonelli, dokładnie bakterii z grupy D, wykryto na powierzchni skorupek partii jaj. Badanie przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Mowa jest o następującym produkcie:

  • "Kurza Paczka. Jaja z chowu na wolnym wybiegu. Klasa wagowa M, 10 szt."
  • Numer partii: 24.11.2024 (6).
  • Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024.
  • Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316. Kod kreskowy: 5909000517929.
  • Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
Wskazana partia jaj kurzych. Fot. GIS Wskazana partia jaj kurzych. Fot. GIS

Producent wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj ze wskazanym numerem partii - przekazał GIS. Procedura obejmuje zarówno klasę wagową M, jak i L. Pochodzą one z tej samej fermy i mają tę samą datę zniesienia.

Wskazana partia jaj. Fot. GIS Wskazana partia jaj. Fot. GIS

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu należy skontaktować się z lekarzem. Więcej informacji o objawach związanych z zakażeniem salmonellą, dostępnych jest na stronie internetowej GIS - pod hasłem "SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE".

REKLAMA

Czytaj także:

łl/PAP

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej