Groźna bakteria w jajach. GIS wskazał konkretną partię

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wykryciu salmonelli w jednej partii jaj z chowu klatkowego. Właściciel zakładu pakowania zawiadomił już producenta o konieczności wycofania ich z rynku. Jak alarmuje GIS, spożycie produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

2024-09-11, 11:21

Groźna bakteria w jajach. GIS wskazał konkretną partię
GIS ostrzega przed salmonellą w partii jaj z chowu klatkowego. Foto: PAP/Darek Delmanowicz

W jednej z pięciu próbek świeżych jaj z chowu klatkowego wykryto bakterie salmonelli. Informację o tym przekazał Główny Inspektorat Sanitarny.

W wydanym komunikacie poinformowano, że chodzi dokładnie o świeże jaja klasy A z chowu klatkowego z datą przydatności do spożycia do 22 września 2024 roku i kodem kreskowym 5 987463 142650. Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie.


GIS ostrzega przed salmonellą w partii jaj z chowu klatkowego

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella z partii objętej komunikatem, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów należy skontaktować się z lekarzem.

Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie - o konieczności wycofania jaj z rynku.

REKLAMA

Objawy zatrucia

Oznaki chorobowe zatrucia salmonellą występują zwykle 6-72 godzin od zakażenia. To m.in. gorączka, ból brzucha, biegunka, czasami nudności i wymioty. U niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych choroba może przebiegać ciężko ze zmianami w narządach wewnętrznych.

Czytaj także: 

W ostrzeżeniu przypomniano, że więcej informacji na temat choroby można znaleźć na stronie internetowej GIS.

PAP/www.gov.pl/mg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej