Wyjechali na wczasy do Pogorzelicy. Doszło do masowego zatrucia salmonellą

122 osoby zatruły się w jednym z ośrodków wczasowych w Pogorzelicy. Osiem z nich wymagało hospitalizacji. Do masowego zatrucia doszło w weekend. Dochodzenie epidemiologiczne wykazało, że powodem zatrucia była salmonella.

2024-06-19, 17:30

Wyjechali na wczasy do Pogorzelicy. Doszło do masowego zatrucia salmonellą
Pacjent w szpitalu. Foto: Shutterstock

Sanepid w niedzielę otrzymał informację o podejrzeniu zatrucia pokarmowego u co najmniej kilkudziesięciu osób. Do kilku osób wezwano pogotowie, pozostali zgłaszali się do punktów nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej. W kolejnych dniach liczba chorych wzrosła. W środę Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna poinformowała o 122 osobach zatrutych salmonellą.

Kontrola w ośrodku wczasowym

- Są to zarówno kuracjusze, jak i personel ośrodka. Osoby chore manifestowały objawy takie jak: biegunka, wymioty, gorączka, nudności, osłabienie. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gryficach ustaliła, że osiem osób zostało hospitalizowanych - poinformowała Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Ośrodek, w którym doszło do zatrucia, już w niedzielę został objęty kontrolą. Pracownicy sanepidu pobrali do badań wymazy sanitarne od personelu bloku żywienia oraz osób chorych. Próbki pobrano z rąk, powierzchni oraz żywności. Wyniki badań, potwierdziły, że przyczyną zatrucia była salmonella.

Inne sanepidy już powiadomione

Ośrodek w Pogorzelicy znajduje się pod stałym nadzorem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gryficach. - Podejmowane są czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia - dodała Kapłan.

REKLAMA

Czytaj także:

Gryficki sanepid zawiadomił o ognisku epidemicznym inne powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne w miejscach zamieszkania kuracjuszy, którzy po zatruciu w Pogorzelicy wrócili już do domów. Wszystkie osobę są objęte nadzorem epidemiologicznym. O podejrzeniu zatrucia poinformowano również Prokuraturę Rejonową w Gryficach.

Ważne, by prawidłowo przechowywać żywność

Małgorzata Kapłan dodała, że "właściciel ośrodka wczasowego współpracował z inspekcją sanitarną, by wyjaśnić przyczynę zatrucia". Jak dodała, "zachowywał się odpowiedzialnie". Podjął również decyzję o zakończeniu turnusu.

Inspektorzy sanepidu przypominają przy okazji, że w okresie letnim, gdy jest bardzo ciepło, należy zwrócić szczególną uwagę na warunki przechowywania i transportu żywności oraz higienę pracy.

REKLAMA

PAP/łp

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej