Dzikie owoce, chwasty i zioła. Można je wykorzystać w kuchni
- Wiosna i jesień to najlepszy czas do szukania na polach i trawnikach jadalnych, dzikich ziół i chwastów - powiedział w Polskim Radiu 24 Piotr Ciemny, kucharz, autor książki "Chwasty od kuchni".
2025-01-22, 20:00
W opinii gościa audycji, choć mamy za oknami zimę, wciąż można na polach poszukać np. gwiazdnicy pospolitej, która ma ciekawy smak. Podobnie może być z owocami dzikiej róży, które jeszcze zostały na kolczastych łodygach. I choć ma mniej witamin niż jesienią, to pod wpływem ujemnych temperatur jej owoce zyskują bardzo słodki smak. Można je wykorzystać do produkcji dżemów lub konfitur.
Posłuchaj
Ekspert przypomniał, że dopóki nie pojawią się silne przymrozki, można spróbować jeść jarzębinę, która dopiero pod wpływem mrozów zmienia swój smak na bardzo gorzki. Ale najlepszy smak ma we wrześniu. Aby poznać tajniki zbierania dzikich owoców i ziół, warto poszukać w Internecie grup, które je hobbystycznie zbierają.
Do jedzenia można wykorzystać np. pączki i młode liście lipy do zrobienia sałatki warzywnej. W ekologicznej kuchni stosuje się także igły i młode pędy sosen i świerków, a także pokrzywy, korę drzew, mniszek lekarski i wiele innych roślin. Ale już na przykład leśna konwalia ma silnie trujące właściwości.
REKLAMA
***
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Piotr Ciemny (kucharz, autor książki "Chwasty od kuchni")
Data emisji: 22.01.2025
Godzina emisji: 19.06
Polskie Radio 24 / sw
REKLAMA