Suszenie żywności. Skuteczny sposób na ograniczenie odpadów

- Każdy produkt spożywczy nadaje się do suszenia, choć najczęściej robimy tak z owocami, grzybami i warzywami oraz z mięsem - mówił w Polskim Radiu 24 Radosław Bogusz z Instytutu Nauk o Żywności SGGW. 

2025-01-21, 20:00

Suszenie żywności. Skuteczny sposób na ograniczenie odpadów
Suszone owoce. Foto: Shutterstock

Suszenie jest znanym od stuleci skutecznym sposobem na przechowywanie żywności. W obliczu globalnego problemu marnowania jedzenia, suszenie oferuje proste, ekonomiczne i proekologiczne rozwiązanie, pozwalające wydłużyć trwałość produktów spożywczych, zmniejszyć ilość odpadów i bardziej efektywnie zarządzać naszymi zapasami produktów.


Posłuchaj

Radosław Bogusz z SGGW o suszeniu żywności (Zmiana klimatu) 22:04
+
Dodaj do playlisty

 

Najprostszym, proekologicznym sposobem suszenia jest wystawianie np. owoców na słońce, także zimą. Drugim sposobem jest suszenie powietrzem w domu, ale to często prowadzi do zmiany kolorów, np. gdy suszymy owoce w piekarniku. Kolejną metodą jest suszenie w specjalnych pojemnikach, a czas tego procesu zależy od ilości wody, w danym produkcie spożywczym. 

 

REKLAMA

***

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzący: Marta Hoppe
Gość: Radosław Bogusz (Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności SGGW) 
Data emisji: 21.01.2025
Godzina emisji: 19.06


Polskie Radio 24 / sw

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej