Jak idealnie ugotować jajko? Naukowiec rozwikłał zagadkę

Prof. Ernesto Di Maio, naukowiec z Uniwersytetu w Neapolu, opracował nowatorską metodę gotowanego jajka. Może ona przerazić osoby, które poświęcają na to tradycyjne sześć minut. Trwa bowiem ponad pół godziny. Naukowiec jednak przekonuje, że dla walorów odżywczych i smakowych - warto poświęcić swój czas.

2025-02-08, 22:15

Jak idealnie ugotować jajko? Naukowiec rozwikłał zagadkę
Gotowanie jajek. Foto: Shutterstock/Max4e Photo

Jak ugotować jajko? Wielokrotne testy

Prof. Di Maio jest inżynierem, na co dzień zajmuje się tworzywami sztucznymi. Założył, że techniki wykorzystywane w materiałoznawstwie można zastosować również w kuchni. - Wynik jest naprawdę znakomity - skomentował prof. Ernesto Di Maio, cytowany przez "Daily Mail".

Badacz ugotował 300 jaj. Próbował znaleźć taki sposób ich przygotowania, aby uzyskały "odpowiednią teksturę, smak i wartości odżywcze". Porównał jajka na twardo, na miękko czy w wersji sous vide - popularnej w ekskluzywnych restauracjach. Opracował też nowatorską technikę, polegającym na gotowaniu okresowym. Czyli na wielokrotnym (w optymalnym wariancie - ośmiokrotnym) przekładaniu jajka z garnka z wrzącą wodą do miski z zimną wodą.

Zobacz też:

Profesor wyjaśniał, że zależało mu na tym, aby żółtko nie zagotowało się na twardo i nie przyjęło stanu stałego. A także by uzyskać odpowiednią konsystencję białka. Di Maio stwierdził, że dzięki tej metodzie żółtko uzyskało idealną, kremową konsystencję, z kolei białko nie było niedogotowane (tudzież wodniste).

Jajko w ponad pół godziny. "Warto to zrobić"

Przygotowanie "idealnego" - w ocenie naukowca - jajka, może zająć nawet 32 minuty. - Rozumiem, że wiele osób nie będzie miało na to czasu. Osobiście jednak uważam, że warto to zrobić - choćby dla osób, które kochamy - zamiast gotować jajka w niewłaściwy sposób - przekonywał prof. Ernesto Di Maio, cytowany przez brytyjski dziennik.

REKLAMA

Naukowiec relacjonował, że do udziału w eksperymencie namówił 50 osób, zarówno członków rodziny, jak i przyjaciół, którzy wskazali swoje preferencje. - Podczas świątecznego przyjęcia w naszym laboratorium podawano jajka z cytryną i pieprzem - opowiadał Di Maio.

"Daily Mail" relacjonował, że "jajko "gotowane metodą okresową ma słodsze i bardziej słone żółtko niż jajko na miękko". Ponadto "żółtko ma konsystencję zbliżoną do jajka sous vide, przy czym białko jest bardziej zwarte, mniej wilgotne, nie jest przezroczyste".

Czytaj także:

Źródło: "Daily Mail"/łl

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej