Pacjenci po COVID-19 odzyskali smak i węch. Uratowała ich operacja
Chirurdzy z londyńskiego szpitala uniwersyteckiego znaleźli sposób na przywrócenie smaku i węchu pacjentom po przejściu wirusa COVID-19. Operacja polegająca na korekcie nosa ma poprawić zdolności oddechowe, a tym samym przywrócić zmysły.
2025-03-07, 14:05
Pomoc w powikłaniach po COVID-19
Autorami tego innowacyjnego pomysłu są lekarze ze szpitala University College London. Septorynoplastyka, dotychczas stosowana głównie w celach poprawy estetyki nosa, od teraz może okazać się realną pomocą dla cierpiących na długotrwałą utratę węchu i smaku po przejściu COVID-19. Operacja ta polega na jednoczesnej korekcie skrzywionej przegrody oraz zdeformowanego nosa zewnętrznego. Dzięki temu następuje zmiana kształtu nosa, jak również poprawiona zostaje funkcjonalność oddechowa. Przeprowadzone w Londynie zabiegi wykazały, że w ten sposób można przynajmniej częściowo przywrócić węch i smak utracony na skutek przewlekłych powikłań po COVID-19, nazywanych long COVID.
Nowe zastosowanie chirurgii plastycznej
Chirurdzy zastosowali zabieg funkcjonalnej septorynoplastyki (fSRP) u pacjentów, którzy mimo leczenia nie odzyskali węchu i smaku przez co najmniej dwa lata po zakażeniu wirusem SARS-CoV-2. Wcześniej byli oni poddawani terapii z użyciem kortykosteroidów oraz tzw. treningom węchowym, polegających na pobudzaniu komórek węchowych. Węch u nich jednak nie wrócił albo był jedynie szczątkowy. Zabieg ten, zgodnie z oczekiwaniami, poprawił przepływ powietrza przez górne drogi oddechowe, również w tej części nosa, która odpowiedzialna jest za węch. Dzięki temu zwiększony został dopływ bodźców zapachowych, co z kolei zapoczątkowało regenerację węchu.
Sukces lekarzy z Londynu
Główny autor tych pionierskich prób, chirurg w dziedzinie rynologii prof. Peter Andrews, wyjaśnił, że zabieg pozwolił zwiększyć przepływ powietrza w nosie pacjentów o 30 proc. „Wynika z tego, że jeśli zwiększymy przepływ powietrza w nosie, skutkiem tego może być reaktywacja i poprawa węchu” - stwierdził. Dodał, że dzięki tej metodzie u większości (spośród 12 operowanych) pacjentów nastąpiła poprawa węchu, a tym samym i smaku.
Szansa na powrót do normy
Jedna z pacjentek cytowanych przez dziennik „Guardian”, 27-letnia Penelopa Newman stwierdziła, że jej zmysł węchu i smaku po operacji „niemal powrócił do normy”. Przed zabiegiem była przekonana, że nigdy już nie będzie to możliwe. „Po operacji odzyskałam radość jedzenia i jestem w stanie odczuwać te same zapachy, co dawniej” – stwierdziła. Odkrycie naukowców może pomóc milionom pacjentom, cierpiącym na utratę węchu na świecie.
REKLAMA
Czytaj także:
- Popularny lek w walce z nowotworami. Naukowcy mówią o "obiecującej strategii"
- Niecodzienna operacja w grudziądzkim szpitalu. Wycięto gigantyczną narośl
Źródła: PolskieRadio24.pl/PAP/JL/kor
REKLAMA