Wiosna porą na grzybobranie? Oto jakich gatunków szukać w marcu

Choć marzec zwykle nie jest miesiącem kojarzonym z grzybobraniem, tegoroczne warunki atmosferyczne sprawiły, że grzybiarze ruszyli do lasów. 

2025-03-19, 10:46

Wiosna porą na grzybobranie? Oto jakich gatunków szukać w marcu
Z 12 tys. gatunków grzybów żyjących w Polsce, tylko 1100-1400 gatunków zalicza się do grupy grzybów jadalnych. Foto: shutterstock.com

Jakie grzyby można zbierać w marcu?

  • Smardze - to kulinarny rarytas, ale tylko jeden gatunek nie jest pod ścisłą ochroną
  • Czarki - trudniejszy do znalezienia grzyb, ma ciekawy smak, nieco przypominający rzodkiewkę
  • Uszaki i płomiennice zimowe - są cenione w kuchni azjatyckiej, mają bardziej chrząstkowatą konsystencję

Dzięki ostatnim opadom deszczu i słońcu, w lasach pojawiły się różne gatunki grzybów, takie jak smardze, czarki, uszaki czy płomiennice zimowe. Grzybiarze informują również o obecności gatunków takich jak szyszkówki świerkowe, trzęsaki pomarańczowożółte czy boczniaki. Zauważalnie dużo grzybów znaleźć można teraz w lasach w rejonach Poznania, Katowic, Warszawy i Łodzi.

Smardze - uwaga na gatunek pod ochroną

Marzec to także początek sezonu na smardze, które są kulinarnym rarytasem i osiągają wysokie ceny, sięgające kilkuset złotych za kilogram. Na terenie Polski można spotkać trzy gatunki smardzów: jadalny, stożkowaty oraz półwolny. Zgodnie z przepisami, jedynie smardza jadalnego można legalnie zbierać. Smardz podlegał ścisłej ochronie do 2014 r. teraz objęty jest ochroną częściową. Jego zbieranie, zarówno na użytek własny, jak i do celów gospodarczych, dopuszczalne jest tylko w ogrodach, uprawach ogrodniczych, szkółkach leśnych oraz na terenach zieleni. Ich zbieranie w lasach może skutkować mandatem. Smardz stożkowaty oraz półwolny to gatunki objęte całkowitą ochroną prawną. Zapaleni grzybiarze i smakosze smardzy wybierają lasy poza granicami Polski, m.in. w Czechach i Słowacji, gdzie można zbierać je bez ograniczeń.

Smardze są łatwe do rozpoznania dzięki swojemu unikalnemu wyglądowi. Ich główka, o owalnym lub stożkowatym kształcie, ma liczne nieregularne wgłębienia. Kolor smardzów może wahać się od beżowego do niemal czarnego, a ich trzon, krótszy od główki, jest woskowaty w konsystencji. Wydzielają korzenny zapach. Preferują one lekko zacienione lasy liściaste oraz zagajniki, często pojawiają się wzdłuż ścieżek i w pobliżu płotów, gdzie grzybnia rozkłada martwą materię organiczną. Pod względem wzrostu smardze są podobne do pieczarek.

Inne gatunki warte znalezienia. Niektóre rosną w skupiskach

Pozostałe grzyby, jakie można znaleźć wczesną wiosną, to czarki, płomiennice i uszaki. Czarki, choć jadalne, są mniej popularne ze względu na specyficzny smak przypominający rzodkiewkę. Uszaki, cieszące się uznaniem szczególnie w kuchni azjatyckiej, znajdują się głównie na martwych drzewach liściastych.

REKLAMA

Płomiennice to wyjątkowy gatunek grzybów, który można spotkać także zimą. Płomiennice zimowe, przypominające opieńki, rosną zarówno na żywych, jak i martwych drzewach. W Polsce owocniki płomiennic pojawiają się od października do grudnia, zwłaszcza w chłodne zimy, a w łagodniejsze zimy także w marcu. Grzyby te są stosunkowo łatwe do znalezienia, ponieważ rosną w grupach.

Na Dalekim Wschodzie ten grzyb jest znany pod nazwami futu lub enoki, a jego smak często porównuje się do ryb i owoców morza. W samej Japonii uprawia się rocznie aż 100 tysięcy ton płomiennic, co sprawia, że zajmuje szóste miejsce w światowym rankingu najważniejszych grzybów uprawnych.

Państwowa Inspekcja Sanitarna przypomina, że należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy wszystkie zebrane przez nas grzyby są jadalne, należy się z nimi udać do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Czytaj również:

Źródła: WP/ekologia.pl/Grzyby chronione Polski, IŚLiR PAN/Sanepid/pg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej