Zanieczyszczenie kałowe w maśle. Część partii trafiła na stoły klientów

Amerykański producent musiał wycofać z rynku ponad 700 kg masła po tym, jak wykryto w nim skażenie bakteriami kałowymi. 

Andrzej Mandel

Andrzej Mandel

2025-04-11, 11:26

Zanieczyszczenie kałowe w maśle. Część partii trafiła na stoły klientów
Kostka masła - materiał ilustracyjny. Foto: PAP/Albert Zawada

Koncern Cabot Creamery musiał wycofać z rynku w siedmiu stanach USA partię swojego masła Extra Creamy Premium Butter, Sea Salted. W produkcie wykryto bowiem podwyższony poziom bakterii Escherichia coli. Bakterie te naturalnie występują np. w ludzkich jelitach, gdzie pełnią pożyteczną rolę. Jednak w jedzeniu stanowić mogą zagrożenie dla zdrowia. 

Łącznie wycofanych zostać musiało 771 kg masła (1700 funtów). Producentowi udało się odzyskać 99,5 proc., a reszta trafiła niestety do klientów w stanie Vermont. Na szczęście nie ma zgłoszeń o zachorowaniach lub zatruciach. 

Wycofywane z powodu bakterii kałowych masło Wycofywane z powodu bakterii kałowych masło

FDA (Food and Drug Administration) oznaczyła zagrożenie jako te niskiej klasy. Zdaniem urzędników sanitarnych pomimo przekroczenia poziomów dopuszczalnych, produkt nie powinien powodować "negatywnych skutków zdrowotnych". 

Wycofane masło sprzedawane było w stanach Arkansas, Connecticut, Maine, New Hampshire, Nowy Jork, Pensylwania i Vermont.

REKLAMA

Czytaj także: 

Źródło: CNBC/FDA/AM

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej