Zanieczyszczenie kałowe w maśle. Część partii trafiła na stoły klientów
Amerykański producent musiał wycofać z rynku ponad 700 kg masła po tym, jak wykryto w nim skażenie bakteriami kałowymi.

Andrzej Mandel
2025-04-11, 11:26
Koncern Cabot Creamery musiał wycofać z rynku w siedmiu stanach USA partię swojego masła Extra Creamy Premium Butter, Sea Salted. W produkcie wykryto bowiem podwyższony poziom bakterii Escherichia coli. Bakterie te naturalnie występują np. w ludzkich jelitach, gdzie pełnią pożyteczną rolę. Jednak w jedzeniu stanowić mogą zagrożenie dla zdrowia.
Łącznie wycofanych zostać musiało 771 kg masła (1700 funtów). Producentowi udało się odzyskać 99,5 proc., a reszta trafiła niestety do klientów w stanie Vermont. Na szczęście nie ma zgłoszeń o zachorowaniach lub zatruciach.

FDA (Food and Drug Administration) oznaczyła zagrożenie jako te niskiej klasy. Zdaniem urzędników sanitarnych pomimo przekroczenia poziomów dopuszczalnych, produkt nie powinien powodować "negatywnych skutków zdrowotnych".
Wycofane masło sprzedawane było w stanach Arkansas, Connecticut, Maine, New Hampshire, Nowy Jork, Pensylwania i Vermont.
REKLAMA
Czytaj także:
- Mieszkańcy powiatu węgorzewskiego otrzymali alert. W wodzie wykryto groźną bakterię
- Zjadł hamburgera i zmarł. Masowe zatrucie bakterią E. coli w USA
- Dramatyczne skutki zatrucia w McDonald's. Wzrosła liczba ofiar
Źródło: CNBC/FDA/AM
REKLAMA