Zdrowa czekolada - czyli jaka? Na to warto zwrócić uwagę
W sobotę 12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. Dietetycy nie tylko nie odradzają raczenia się tym przysmakiem, ale wręcz zalecają jedzenie niewielkich ilości. Najzdrowsze czekolady to te, o wysokiej zawartości kakao.
2025-04-12, 09:53
Czekolada - źródło magnezu i przeciwutleniaczy, które poprawia pamięć i koncentrację
- Dobra jakościowo, zdrowa czekolada powinna być twarda i łamać się w dłoni - powiedziała dietetyczka kliniczna Patrycja Mochocka. W sobotę przypada Dzień Czekolady. Jej zdaniem najcenniejsze właściwości prozdrowotne ma czekolada gorzka, bogata w miazgę kakaową, magnez i przeciwutleniacze.
- Czekoladę możemy sklasyfikować przede wszystkim według zawartości w produkcie miazgi kakaowej, czyli głównego składnika decydującego o jej jakości i właściwościach - wyjaśniła Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. - Czekolada gorzka zawiera jej od 70 do nawet 99 proc., deserowa - od 50 do 70 proc., a mleczna - poniżej 50 proc. - dodała.
Według specjalistki, to właśnie gorzka czekolada wyróżnia się najwyższą wartością odżywczą, ponieważ zawarte w niej kakao ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. - Jest również bogatym źródłem magnezu, cynku i żelaza. Dodatkowo, związki obecne w kakao wpływają korzystnie na funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja, oraz stymulują wydzielanie serotoniny, znanej jako hormon szczęścia - wyliczyła dietetyczka.
Czekolada dostarcza też organizmowi węglowodany, co wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i przy pracy umysłowej.
REKLAMA
Najzdrowsza czekolada to ta o krótkim składzie
Ekspertka zaleca, by konsumenci sięgali po czekolady o jak najkrótszym i jak najprostszym składzie, bez zbędnych dodatków i o niskiej zawartości cukru. Przestrzega jednocześnie przed tzw. produktami czekoladopodobnymi, które zawierają często poniżej 25 proc. miazgi kakaowej, a dominują w nich tłuszcze roślinne i sztuczne aromaty.
- Warto pamiętać, że niezależnie od rodzaju, czekolada jest produktem wysokokalorycznym. W jednej tabliczce znajduje się od 500 do 600 kcal, a jedna kostka może dostarczać około 30-35 kcal - dodała Mochocka.
Zapytana o to, jaka czekolada jest najlepsza, dietetyczka odpowiedziała: "Z punktu widzenia żywieniowego - gorzka. Jednak nie każdy ją toleruje ze względu na intensywny smak. Dobra jakościowo czekolada powinna być twarda i łamać się w dłoni".
Natomiast czekolada biała, jest zwana nawet "cukrową bombą", nie zawiera w sobie miazgi kakaowej, a jedynie masło kakaowe, które odpowiada za jej smak i konsystencję.
REKLAMA
Dietetyczka podsumowała, że umiarkowane spożycie dobrej jakości gorzkiej czekolady może być elementem zdrowej diety. Kluczem, jak zawsze, jest świadomy wybór i umiar.
Unikaj wyrobów czekoladopodobnych
Innymi słowy mówiąc - parę kostek gorzkiej czekolady (czy nawet mlecznej, choć z tą już trzeba ostrożniej z uwagi na dużą ilość cukru) nie tylko nie zaszkodzi, ale może wręcz pomóc. Nie należy jednak mylić kostki z tabliczką...
A skład tabliczki naprawdę warto czytać. Wraz z rosnącymi cenami kakao coraz liczniej na rynku pojawiają się wyroby czekoladopodobne, w których kakao zastępowane jest chlebem świętojańskim, słonecznikiem czy bobem.
Czytaj także:
- Polacy jedzą czekoladę na kilogramy. Wiemy, ile dokładnie
- Śpieszmy się smakować czekoladę. Będzie tylko droższa
- "Dwie tabliczki na osobę". Sieć supermarketów racjonuje czekoladę
Źródło: PAP/BBC/AM
REKLAMA
REKLAMA