Zjedli lokalny przysmak w Stambule. Nie żyje matka i dwoje dzieci
Troje turystów z Niemiec zmarło w wyniku domniemanego zatrucia pokarmowego w Stambule - podały tureckie media. Ofiary to matka i dwoje jej dzieci.
2025-11-15, 14:02
Problemy zaczęły się po jedzeniu ze stoiska
Niemieccy turyści pochodzenia tureckiego przebywali w jednym z hoteli w Stambule. We wtorek w dzielnicy Ortakoy zjedli sprzedawane na ulicy małże, a następnie kokorec - czyli przyprawione, grillowane podroby jagnięce podawane w chlebie.
Kiedy wrócili do hotelu, zaczęli odczuwać niepokojące dolegliwości - wymioty i mdłości. Otrzymali wstępną pomoc medyczną, jednak w czwartek stan dzieci uległ znacznemu pogorszeniu. Zmarły w drodze do szpitala. Ich matka zmarła następnego dnia.
Kolejne osoby z objawami
Ojciec pozostaje na oddziale intensywnej terapii. Obecnie lekarze czekają na wyniki badań, które mają wyjaśnić przyczynę śmierci kobiety i dwójki dzieci. Władze podjęły już jednak działania, poprzez zamknięcie restauracji i kontrole lokalnych stoisk z jedzeniem.
W piątek dokonano aresztowania czterech osób, podejrzewanych o zabójstwo - przekazała agencja Anadolu. Wszyscy byli wcześniej karani za inne przestępstwa - dodano. Na tym jednak nie koniec, ponieważ - jak informuje dziennik "Cumhuriyet", kolejni turyści z Włoch i Maroka doświadczyli problemów po spożyciu lokalnego jedzenia.
- Pierwsza taka śmierć na świecie. Kleszcz wywołał groźną reakcję
- Uważaj kupując mięso. Co trzecia porcja z zastrzeżeniami inspekcji
- 124 osoby nie żyją po wypiciu skażonego alkoholu. Rośnie liczba ofiar w Turcji
Źródło: PAP/egz