Robisz to źle. Oto najlepszy sposób na trzymanie jedzenia w lodówce
Wobec nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, które oznaczają nie tylko czas z bliskimi, ale też intensywniejsze gotowanie, warto zwrócić uwagę na właściwe przechowywanie żywności. Eksperci podkreślają, że nieprawidłowe ułożenie produktów w lodówce może pogorszyć ich smak, a nawet przyspieszyć psucie, co marnuje jedzenie i pieniądze.
2025-12-11, 18:48
Temperatura w lodówce powinna być ustawiona między 0 a 5 stopni - przekonują technolodzy żywienia. Dla możliwie równego jej utrzymania warto zadbać o przewiew między poszczególnymi półkami i nie dopychać żywności tak, by dotykała półki powyżej. Mimo to temperatura powietrza na poszczególnych półkach będzie różnić się w zależności od odległości od zamrażarki, co wpływa na właściwy układ żywności (i ciast - ważne w święta) w lodówce.
Mięso, przetwory, sery, warzywa. Podpowiadamy, na której półce je trzymać
Z całą pewnością świeże warzywa i owoce świetnie poradzą sobie poza lodówką. Podobnie cebula, czosnek, ogórki (niska temperatura powoduje, że stają się wodniste i szybciej się psują) czy wypieki niezawierające kremów, jak szarlotki. Warzywa, które warto przechowywać w lodówce to na przykład brukselka i inne warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, rukola, sałata masłowa, lodowa czy rzymska), ale też kapusty, brokuły, kalafior oraz warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler rzodkiewka, buraki) po odcięciu naci czy warzywa strączkowe. Najlepiej wykorzystać w tym celu specjalne szuflady, w jakie wyposażonych jest coraz więcej chłodziarek, położone najbliżej zamrażalnika mają najniższą temperaturę i wilgotność - wskazują eksperci cytowani przez "Daily Mail".
Najniższa półka, tuż nad szufladą na warzywa, to miejsce na mięsa. Pasuje tam zarówno drób po świątecznym obiedzie, jak i pozostałości po karpiu oraz śledzie. Nieco wyżej powinny się znaleźć rybne i mięsne przetwory. Na przykład pierogi na świąteczny stół lub kiełbasy zachowają świeżość dłużej, jeśli będą schowane na dolnych środkowych półkach.
- Naukowcy odkryli nową grupę krwi. Jedną z najrzadziej występujących
- Cukry życia znalezione na asteroidzie. Przełomowe odkrycie NASA
Nieco wyżej powinny się znaleźć sery, wędliny, sałatki, sosy czy inne dodatki. Najcieplejsze miejsca, czyli najwyższa półka i drzwi lodówki są dobre do przechowywania nabiału. Dobrze schować tam masło (z wyższej temperatury szybciej stanie się miękkie po wyjęciu na stół), desery ze śmietanką, torty, kremy, oraz ptysie.
"Jeśli w lodówce brakuje miejsca, zawsze można wyjąć butelkowane czy puszkowane napoje, albo wykorzystać pogodę na swoją korzyść i co mniej wymagające zimna rzeczy przechowywać na balkonie" - czytamy.
Gotuj zdrowo. Oto pięć prostych rad ekspertów:
- Utrzymuj czystość w miejscu pracy. Zarazki mogą przetrwać na różnych powierzchniach kuchni, dlatego ważne jest, aby utrzymać miejsce do gotowania i ręce w czystości.
- Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego. Surowe mięso, drób, owoce morza i jajka mogą przenosić zarazki na gotowe do spożycia produkty, jeśli nie będą przechowywane osobno.
- Użyj termometru. Aby bezpiecznie gotować jedzenie, temperatura wewnętrzna musi być na tyle wysoka, by zabić zarazki mogące wywołać zatrucie pokarmowe.
- Właściwie przechowuj jedzenie i nie polegaj wyłącznie na datach ważności. Daty ważności nie są jedynym wskaźnikiem, kiedy produkt spożywczy powinien zostać wyrzucony.
- Nie rozmrażaj mrożonej żywności na blacie. Temperatura pokojowa pozwala bakteriom szybko rozmnażać się w zewnętrznych częściach mięs.
Źródła: PolskieRadio24.pl/Daily Mail/mbl