Ekologia z certyfikatem. Euroliść zyskuje zaufanie konsumentów

Zaufanie do żywności ekologicznej rośnie, a unijny certyfikat Euroliść staje się coraz lepiej rozpoznawalnym symbolem jakości. Sprawdzamy, co stoi za tym trendem, jak zmienia się świadomość konsumentów i gdzie szukać certyfikowanej żywności na świąteczny stół. W audycji "Zmiana klimatu" rozmowa z Krystyną Radkowską (PIŻE).

2025-12-18, 20:30

Ekologia z certyfikatem. Euroliść zyskuje zaufanie konsumentów
Kampania promuje certyfikowaną żywność ekologiczną, znakowaną symbolem europejskiego logo żywności organicznej. Foto: shutterstock / agriculture.ec.europa.eu

Celem kampanii "Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia 2", realizowanej przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej jest poszerzenie wiedzy na temat systemu produkcji żywności ekologicznej w UE oraz podniesienie świadomości istnienia oznakowania ekologicznego UE dla żywności wyprodukowanej zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Posłuchaj

Krystyna Radkowska (Zmiana klimatu) 20:59
+
Dodaj do playlisty
Czytaj także:

* * * 

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Patryk Michalski
Gość: Krystyna Radkowska - prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Godzina emisji: 19.06
Data emisji: 18.12.2025

Źródło: Polskie Radio 24

Polecane

Wróć do strony głównej