Dziś zaczyna się Chanuka. Spróbuj koszernych pączków

Wieczorem w żydowskich domach zapłonie pierwsza świeca chanukowa. Światełka na chanukowym świeczniku będą zapalane przez kolejne osiem wieczorów.

2011-12-20, 07:27

Dziś zaczyna się Chanuka. Spróbuj koszernych pączków
Symboliczny grób Machabeuszy, powstańców, którzy schronili się w jerozolimskiej świątyni, gdzie doszło do cudu, który upamiętnia Chanuka. Foto: Fot. Avi1111/Wikimedia Commons

Posłuchaj

W każdym domu żydowskim powinno się zapalić świeczkę chanukową - mówi rabin Michael Schudrich
+
Dodaj do playlisty

Chanuka to rodzinne i ciepłe święto. Dzieci dostają drobne upominki, na stole znajdują się specjalne potrawy. Obchodzona jest na pamiątkę zdarzenia z II wieku przed naszą erą - cudownego rozmnożenia oliwy potrzebnej do świecznika w świątyni jerozolimskiej.

Jak wyjaśnia naczelny rabin Polski Michael Schudrich, zapalenie chanukowej świeczki to żydowska micwa, czyli dobry uczynek. Jak dodaje, duchowy wymiar święta to nadzieja, że pomoc, którą okazał Bóg w dawnych czasach, będzie miała miejsce również współcześnie.

Na święto Chanuka cieszą się też dzieci. Zwyczaj każe obdarowywać je przez osiem wieczorów drobnymi prezentami. Kiedyś były to drobne sumy pieniędzy, dziś są to raczej słodycze i małe upominki. Chanuka to też specjalne potrawy. Zgodnie z tradycją, królują dania, do których wyrobu potrzebna jest oliwa - koszerne pączki i lateks - placki ziemniaczane.

Koszernych chanukowych pączków będzie można spróbować dziś o godz. 18.00 na stołecznym Placu Grzybowskim. Warszawska Gmina Żydowska organizuje tam uroczyste zapalenie pierwszej chanukowej świecy. 

REKLAMA

Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>

sg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej