Afera solna. Zdrowie konsumentów niezagrożone?

Badania produktów żywnościowych, przeprowadzone po wybuchu tzw. afery solnej wskazują, że zdrowie konsumentów nie było zagrożone - powiedział Witold Choiński z Rady Gospodarki Żywnościowej.

2012-03-05, 18:03

Afera solna. Zdrowie konsumentów niezagrożone?
. Foto: Wikipedia/Tomasz Sienicki

Posłuchaj

Witold Choiński z Rady Gospodarki Żywnościowej
+
Dodaj do playlisty

"Badania nie wykazały żadnej szkodliwości produktów dla ludzi. Przedstawiciele Rady zaznaczają, że wszystkie zakłady w których stosowano sól wypadową do produkcji żywności, padły ofiarą oszustwa i nie kierowały się chęcią zysku. Zakłady, podobnie jak konsumenci, zostały oszukane a ich dobre imię narażone na szwank" - napisano w specjalnym oświadczeniu.

 

Wszystko pod kontrolą

Przedstawiciele rady podkreślają również, że polski system kontroli żywności jest uznawany za jeden z najszczelniejszych w Europie i na świecie.

Wiceprzewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej Andrzej Gantner, powiedział, że gotowe produkty żywnościowe są badane również przez producentów.

REKLAMA

- Sól wypadowa, która trafiła do zakładów przetwórczych, zawierała około 2 procent mniej chlorku sodu w porównaniu do soli spożywczej - wyjaśnił Andrzej Gantner.

Jak wyjaśnił finalne wyniki badań artykułów spożywczych wyprodukowanych z użyciem soli wypadowej nie dawały żadnych przesłanek, że stanowią jakiekolwiek zagrożenie. Andrzej Gantner podkreślił, że nie każdy produkt zafałszowany musi być niebezpieczny dla konsumentów.

 

Zobacz galerię - dzień na zdjęciach>>>

REKLAMA

 

Zastępca głównego lekarza weterynarii Jarosław Naze zapewnił, że żadna substancja zawarta w soli wypadowej nie stanowiła zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

- Z tego powodu, nie zostaną podane do publicznej wiadomości nazwy zakładów, w których stosowano do produkcji sół wypadową jako spożywczą. Polska produkcja jest w pełni bezpieczna - zapewnił Naze.

 

REKLAMA

Afera solna wybuchła kilkanaście dni temu. Okazało się, że sól wypadowa stosowana między innymi w sektorze drogowym czy energetycznym była sprzedawana zakładom przetwórczym jako sól spożywcza i była używana do produkcji żywności.

 

mr

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej