Jak zaoszczędzić na świętach?
Dobrze przygotowana lista zakupów - to zdaniem kucharza Jana Kuronia - najlepsza podstawa świątecznego menu.
2012-04-04, 15:23
Posłuchaj
Tak, aby niczego nie zabrakło i nic się nie zmarnowało.
Jan Kuroń - ambasador kampanii społecznej poświęconej niemarnowaniu jedzenia - podkreśla, że trzeba wziąć pod uwagę liczbę gości przy stole i dobrze przemyśleć co chcemy im przygotować.
Kucharz zachęca też do uważnego przyglądania się datom przydatności do spożycia tego, co wkładamy do koszyka.
Jan Kuroń podkreśla, że niektóre potrawy - nie zjedzone w święta - bardzo łatwo ponownie przetworzyć i wykorzystać jako pełnowartościowe dania. A to można uwzględnić już przy planowaniu zakupów przed świętami.
Konkretne informacje o tym, jak zaplanować i przygotować świąteczne potrawy, aby nic się nie zmarnowało, znajdziemy na stronie internetowej Banków Żywności www.niemarnuję.pl
REKLAMA