Kolor naczynia zmienia smak potrawy?
Jeśli jedzenie jest ładnie podane - to lepiej smakuje. Ten znany pogląd udowodnili teraz dzięki kulinarnym eksperymentom badacze z Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
2013-01-03, 16:24
Posłuchaj
Korespondencja Rafała Motriuka (IAR)
Dodaj do playlisty
Pięćdziesięciu siedmiu ochotników miało nie lada frajdę. Badacze z Walencji i Oksfordu dali im do picia gorącą czekoladę. Każdy próbował napoju z plastikowego kubka, ale kubki miały różne kolory: biały, kremowy, czerwony i pomarańczowy.
Badani mieli ocenić, która czekolada jest najlepsza. Okazało się, że najbardziej smakowała im ta w kubkach pomarańczowych i kremowych. Ochotnicy nie wiedzieli jednak, że wszystkie kubki zawierają dokładnie ten sam napój. Zdaniem naukowców, test dowodzi, że kolor naczynia, w którym podawane jest jedzenie czy picie, ma duży wpływ na subiektywny odbiór smaku i zapachu.
Wyniki badań publikuje „Gazeta Badań Sensorycznych” (Journal of Sensory Studies).
REKLAMA