Oficjalne dane UE: 5 procent wołowiny to konina
Takie są wyniki testów przeprowadzonych w krajach Unii Europejskiej.
2013-04-16, 17:27
Od lutego zbadano ponad 7200 próbek, z czego około czterech tysięcy na obecność koniny w wołowinie.
I choć nie było zagrożenia życia ani zdrowia, to Komisja Europejska zaproponuje nowe przepisy. Zapowiedział to komisarz do spraw zdrowia i konsumentów Tonio Borg.
W projekcie nowych przepisów znajdzie się zapis wymuszający na krajach członkowskich nakładanie kar finansowych za fałszowanie mięsa. Byłyby one proporcjonalnie wysokie do skali fałszerstwa i oczekiwanych z niego zysków przez osoby, które dopuściły się oszustwa przy znakowaniu żywności.
Kary miałyby być takie same we wszystkich krajach członkowskich. Komisja Europejska chce też zaostrzyć przepisy dotyczące oznakowania wyrobów mięsnych i ich kontroli, by łatwiej można było wyśledzić ewentualne fałszerstwa.
REKLAMA
REKLAMA