Święta i po świętach. Jak nie marnować jedzenia? Ekspert zdradza swoje sposoby

2024-04-01, 20:18

Święta i po świętach. Jak nie marnować jedzenia? Ekspert zdradza swoje sposoby
Ekspert radzi, by nie marnować przygotowanego na święta jedzenia. Foto: PV productions/ Shutterstock

W obliczu kryzysu klimatycznego, poważnym problemem staje się kwestia marnowania żywności - wynika z eksperckich analiz. Tymczasem co roku do kosza trafia ponad miliard ton żywności nadającej się do spożycia. Szczególnie zaś dużo marnujemy tuż po świętach, kiedy okazuje się, że zbyt wiele przygotowaliśmy. O tym, jak nie marnować jedzenia mówiła w Polskim Radiu 24 Dorota Jezierska z Banków Żywności w Ciechanowie. 

Święta na bogato to nasza tradycja. Za dużo kupujemy a stoły uginają się od dań, których nie sposób zjeść zanim stracą świeżość. Patrząc globalnie, okazuje się, że marnowanie żywności to ogromny problem. Tak ogromny, że trzeba liczyć go w milionach ton. Zarówno na świecie, jak i w Polsce. Według raportu FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, na całym świecie rocznie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności. Każdego dnia zaś, na świecie marnuje się 3,5 mln ton.

O tym, jak zapobiec marnowaniu żywności mówiła w Polskim Radiu 24 Dorota Jezierska z Banków Żywności w Ciechanowie. 

Więcej w nagraniu: 


Posłuchaj

Dorota Jezierska z Banków Żywności w Ciechanowie zdradzała sposoby na niemarnowanie żywności ("Zmiana klimatu"/ PR24) 21:59
+
Dodaj do playlisty

 

Czytaj także:

***

Audycja: "Zmiana klimatu"

Prowadzący: Marta Hoppe

Gość: Dorota Jezierska (Banki Żywności w Ciechanowie)

Data emisji: 1.04.2024

Godzina emisji: 19.06


Polskie Radio 24/ mbl

Polecane

Wróć do strony głównej