Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem
Indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania, dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres, o ściśle wyznaczonych porach – to moda ostatnich lat.
2017-11-20, 07:09
Mnożą się nowe dziedziny: nutrigenetyka, coach-dietetyk, trener personalny, doradca żywieniowy, promotor zdrowia… Celebryci szczycą się posiadaniem prywatnych konsultantów jedzeniowych – muszą imponować atrakcyjnym wyglądem i szczupłą sylwetką, a sami nie zawsze są w stanie utrzymać reżim jedzeniowy.
Z drugiej strony obserwwujemy kult wspólnego gotowania pod okiem kucharzy. Organizowane są krótkie wakacyjne kursy kulinarne; kursy wielotygodniowe; szkolenia całoroczne, treningi gotowania. Jak wiadomo, wspólne gotowanie lub samo jedzenie to przyjemność, forma zbliżania się, porozumienia, pobudzania pozytywnych emocji.
Jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze jedzenia? Czy lepiej jest dobrać dietę indywidualnie, czy też próbować różnych smaków i potraw (czasem wysokokalorycznych) ? Jak pogodzić kult smukłości (chudości) z kultem wspólnego gotowania i jedzenia?
Na audycję o godz. 22.15 zaprasza Monika Małkowska.
REKLAMA
Gość PR24: prof. Janusz Noniewicz, Piotr Szymkowiak.
Kwadratura Kultury w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje
____________________
Data emisji: 20.11.2017
REKLAMA