Polskie wino
Przeciętny Polak wypija 6 litrów wina w ciągu roku. To wciąż niewiele w porównaniu z 35 litrami przypadającymi na przeciętnego europejczyka. Jednak wino, jest w Polsce coraz bardziej popularne, a niektórzy z nas decydują się również na jego samodzielną uprawę.
2013-04-16, 12:44
Posłuchaj
Produkcja wina nie jest prostym procesem, to praktycznie całoroczna praca. Rozpoczyna się od sadzenia odpowiednich szczepów krzewów gronowych, a kończy na zbiorze i wyciskaniu soków.
Prof. Wojciech Włodarczyk, historyk sztuki, właściciel winiarni, opowiadał w studiu PR24, w jaki sposób polskie wino powinno konkurować z zagranicznym:
- Trzeba mieć dobrą lokalizację, bardzo dobrze dobrać szczepy, ale przede wszystkim potrzebne są odpowiednie umiejętności. Trzeba wiedzieć, jak przeprowadza się winifikacje, a tego nie można nauczyć się w krótkim czasie, bo każdy sezon uprawy przynosi inne problemy. To jest wiedza, którą przekazuje się z pokolenia na pokolenie.
REKLAMA
Według Wojciecha Bosaka z Polskiego Instytutu Winorośli i Wina produkcja wina w Polsce ma szanse tylko na lokalnym rynku, w winnicach o powierzchni nie przekraczającej 2 hektarów. Niestety, większe gospodarstwa musiałyby zmierzyć się z konkurencją mającą wiele potężnych winnic poza naszym krajem.
REKLAMA
PK/RB/PJ
REKLAMA