Moda na eko-jedzenie
Żywność ekologiczna jest bardzo popularna w Europie Zachodniej, ale coraz częściej gości na talerzach Polaków. Coraz łatwiej także o jej dostępność, bo dziś produkty eko można kupić niemal w każdym supermarkecie.
2013-07-12, 18:57
Posłuchaj
Polska jest dużym eksporterem żywności ekologicznej. Południowo-wschodnia część naszego kraju specjalizuje się w uprawach ekologicznych.
- Bardzo dużo produktów z Polski jest wysyłanych do innych krajów Unii Europejskiej. Przede wszystkim owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki czy porzeczki. I właśnie w wielu jogurtach ekologicznych produkowanych na przykład w Szwajcarii są owoce z polskich ekologicznych upraw – powiedziała Dorota Metera, ekspert w dziedzinie rolnictwa ekologicznego.
Wraz z jakością idzie nieco wyższa cena, ale konsument może mieć pewność, że produkcja jest cały czas pod ścisłą kontrolą.
- Inspektor ma obowiązek pojawić się na farmie ekologicznej co najmniej raz w roku. Nie tylko by zobaczyć jak wszystko wygląda w sadzie, ale także by sprawdzić dokumentację. Jeśli w dokumentach coś się nie zgadza, jeśli wynika z niej, że rolnik stosuje jakieś niedozwolone środki, to certyfikat jest natychmiast zawieszany lub odbierany – zapewniał Gość PR24.
REKLAMA
Żywność ekologiczna to podwójnie dobry wybór. Zadbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale także o środowisko.
PR24
REKLAMA