Czy zdrowa żywność to ściema?
Żywność ekologiczna jest dużo droższa, ale dzięki niej ani nie chronimy zdrowia, ani środowiska. Dopłacamy do ekorolnictwa, które nie daje nam wymiernych korzyści. Czy możemy mówić wprost o ekościemie?
2013-07-18, 15:58
Posłuchaj
W miastach powstaje coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością. W centrach handlowych obok „zwykłych” supermarketów powstają te ekologiczne. Czy faktycznie jednak ich asortyment jest warty swojej ceny, która czasami jest wyższa o kilkaset procent?
- Tak nam się tylko wydaje. Wyniki badań naukowych są nieubłagalne. Żywność ekologiczna w świetle rozmaitych testów nie jest zdrowsza ani w kontekście zawartości składników odżywczych, ani profilaktyki nowotworów, czy szkodliwości pestycydów – wyjaśniał w PR24 Marcin Rotkiewicz, dziennikarz tygodnika „Polityka”.
Wiele mówi się o tym, że nawozy sztuczne bardzo negatywnie wpływają nie tylko na środowisko naturalne, ale i na zdrowie człowieka. Czy badania potwierdzają tę tezę?
- 71 proc. pestycydów jest mniej toksycznych, niż wanilia, a 97 proc. z nich jest zdrowsza od kofeiny oraz aspiryny. Wobec tego należałoby się zastanowić, czy pestycydy są faktycznie szkodliwe dla ludzi? Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności przeprowadził ostatnio badania w krajach Unii Europejskiej i jedynie 0,04 proc. próbek miało niezadawalającą jakość – podsumował Gość PR24.
REKLAMA
PR24
REKLAMA