Kuchnia na letnie upały

Gdy temperatura na dworze przekracza 30 stopni nie sprzyja nam apetyt. Jak się odżywiać, aby podczas upałów czuć się lekko i zdrowo?

2013-07-29, 17:05

Kuchnia na letnie upały
. Foto: flickr.com/ldrose

Posłuchaj

29.07 Jarosław Uściński o kuchni na wakacje
+
Dodaj do playlisty

Lekka kuchnia nie musi oznaczać jedzenia wyłącznie sałaty. Jarosław Uściński, kucharz i restaurator w PR24 przekonywał, że można jeść zdrowo, a zarazem smacznie i różnorodnie:

- Sposobem a uniknięcie ciężkiego jedzenia w upały oczywiście są warzywa i owoce. Warto pamiętać o sezonowości jedzenia. Z malin, jagód lub wiśni można przyrządzić na przykład pyszną, chłodną zupę owocową z makaronem i odrobiną jogurtu lub śmietany. Dobre są też kwaśne, lub lekko pikantne potrawy.

W Polsce latem dużą popularnością cieszą się chłodniki. To proste danie można przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko:

- Chłodnik to improwizacja. Poza popularną botwinką możemy je przygotować na przykład z ogórków małosolnych, malin, arbuzów, melonów. Do wszystkich używajmy przypraw i ziół, ponieważ pobudzają nas i orzeźwiają, a więc powodują, że dobrze się czujemy – mówił Jarosław Uściński.

Nieodłącznym elementem letniej kuchni są potrawy z grilla. Zdaniem Gościa PR24 nie warto ograniczać się do klasycznej karkówki i kaszanki, ponieważ grillować można właściwie wszystko:

- Ważne jest dobre zamarynowanie i przygotowanie mięsa. Możemy użyć suchej marynaty zrobionej samodzielnie z ulubionych przypraw z dodatkiem soli i cukru. Moczymy mięso np. w soku jabłkowym lub z wiśni, osuszamy i obtaczamy w marynacie. Inny sposób to oliwa wymieszana pół na pół z sokiem z cytryny. Dodajemy świeże zioła lub przyprawy i smarujemy mięso. Mięso można też nastrzykiwać bulionem, konfiturą, sokiem – zachęcał Jarosław Uściński.

PR24

Polecane

Wróć do strony głównej