Wielkie święto smakoszy w Poznaniu
Po raz siódmy odbędzie się Festiwal Dobrego Smaku. To prawdziwe święto dla miłośników tradycyjnej, zdrowej kuchni.
2013-08-06, 16:00
Posłuchaj
Festiwal rozpocznie się 15 sierpnia na poznańskim rynku. W programie między innymi konkurs nalewek, warsztaty z wypieku chleba, jarmark dobrego smaku na którym będzie można skosztować zagrodowych serów, wędlin, ekologicznych owoców, domowych lodów i słodyczy. Odbędzie się także konkurs dla restauratorów na najlepszego tatara.
- Ważnym wydarzeniem są warsztaty dla dzieci, które mają za zadanie edukować najmłodszych w dziedzinie kulinariów. Dzieci są bardzo chłonne jeśli chodzi o edukację kulinarną, dlatego trzeba od początku uczyć je dobrych smaków. Powinny wiedzieć co jest dobre i zdrowe, a co nie, a także skąd biorą się produkty, owoce, warzywa – mówi dyrektor festiwalu, Jan Babczyszyn.
W polskiej kulturze istnieje bardzo silna tradycja wypieku chleba. Przez ostatnie 20 lat na półkach sklepowych dominowały chleby przemysłowe. Jan Babczyszyn podkreśla, że obecnie Polacy coraz częściej wybierają chleby smakowe, ciemne, z dodatkiem nasion, wypiekanych według starych receptur.
- Na festiwalu pojawi się kilku wystawców specjalizujących się w produkcji chleba tradycyjnego. Taki chleb zupełnie inaczej smakuje i pachnie, zachowuje świeżość przez kilka dni. Zachęcamy, aby do tego podstawowego produktu podejść z namaszczeniem. Chleb powinien znów znaleźć odpowiednie miejsce na naszych stołach. Festiwal Dobrego Smaku to nie tylko smakołyki, ale także spotkania autorskie, debaty i rozmowy o żywieniu, gotowaniu. Na poznańskim rynku odbędą się także koncerty, między innymi Wojciecha Kordy, kwartetu jazzowego Katarzyny Stroińskiej - Sierant oraz grupy Żuki Rock And Roll Band.
- W programie mamy między innymi spotkania z Andrzejem Fiedorukiem, autorem książki o bimbrach i destylatach, oraz Hanną Szymanderską i Izabela Byszewską, autorkami książek o tradycyjnej kuchni polskiej. Odbędzie się także ciekawa dyskusja na temat przyszłości polskiej gastronomii i edukacji kulinarnej.
PR24/Anna Mikołajewska