Kukurydza rośliną przyszłości
Kukurydza. Na świecie znana jest pod wieloma postaciami – kolb czy smacznego popcornu. Jej naturalnym środowiskiem jest Ameryka Środkowa, gdzie rośnie dziko. Jednak uprawiana jest na niemal całym świecie.
2013-10-03, 15:00
Posłuchaj
Nadchodzące XV Jubileuszowe Dni Kukurydzy, są doskonałą sposobnością na przybliżenie niewątpliwych walorów tej rośliny.
- Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że kukurydza jest bardzo przyszłościową rośliną. Cały świat widzi w niej potencjał. Pod względem zasiewów znajduje się na trzecim miejscu w światowych rankingach, a pod względem zbiorów na pierwszym – wyjaśnił w PR24 Tadeusz Szymańczak, przewodniczący komitetu organizacyjnego XV Jubileuszowych Dni Kukurydzy.
Kukurydza jest rośliną cenioną na całym świecie. Biolodzy dostrzegają nie tylko jej walory smakowe:
- Kukurydza ma wiele zastosowań gospodarczych. Jej ziarna służą nie tylko do produkcji artykułów spożywczych, lecz także do wyrabiania paszy dla zwierząt. Z kukurydzy można także produkować energię odnawialna – roślina służy do produkcji biogazu – dodał Szymańczak.
Doskonałym sposobem na pogłębienie wiedzy o roślinie jest udział w XV Jubileuszowych Dniach Kukurydzy, które odbędą się już 6 października 2013 roku w Skrzelewie.
PR24/Mateusz Patoła