Zdrowe odżywianie w trakcie zimy
Stan naszego zdrowia w dużej mierze zależy od tego, co jemy. Choć jesienną i zimową porą trudno o świeże pomidory, cukinie czy truskawki, prawidłowe odżywianie w tym okresie nie jest niemożliwe.
2013-11-25, 12:16
Posłuchaj
Główne założenia zdrowego odżywiania są przez cały rok podobne – najważniejsze jest, by spożywać odpowiednią liczbę kalorii i jeść co najmniej pięć posiłków każdego dnia.
- Dieta letnia od zimowej przede wszystkim różni się produktami, którymi dysponujemy. W sklepach jesienią widzimy coraz mniej warzyw i owoców. To sprawia, że zimą nasza dieta obfituje w większe ilości tłuszczu i węglowodanów – powiedziała w PR24 Joanna Sobczak, dietetyk.
Kluczem do dobrego samopoczucia jest także rozsądne wybieranie produktów. Artykuły niesprzyjające naszemu zdrowiu łatwo ograniczyć w naszej diecie.
- Kwasy tłuszczowe są ważne w diecie człowieka. Trzeba jednak odpowiednio je wybierać. Przede wszystkim powinniśmy spożywać ryby. Korzystnie na nasze zdrowie wpływają także oleje roślinne i oliwa z oliwek. Pomimo sezonu na gęsinę, warto ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – dodał Gość PR24.
Zimą warto spożywać także produkty, które są nie bez znaczenia dla układu odpornościowego. Szczególnie ważna jest wpływająca korzystnie na układ immunologiczny witamina D. Jej źródłem są ryby i nabiał.
PR24/MP