O kulturze włoskich sommelierów

O Piemoncie oraz jego regionalnych specjałach w PR24 opowiada Monika Nowak-Talevi w rozmowie z Mają Kluczyńską.

2012-12-27, 17:26

O kulturze włoskich sommelierów
. Foto: www.belpiemonte.com

Posłuchaj

+
Dodaj do playlisty

Piemont (Piemonte) jest niesamowity w swej różnorodności.  Oprócz morza jest tu wszystko – góry  wzgórza, tereny równinne - to właśnie tutaj rozpoczyna się Pianura Padana.

Zróżnicowana charakterystyka Piemontu wywarła olbrzymi wpływ również na jego ekonomię. Bazuje ona nie tylko na przemyśle (Fiat, czy w dawniej Olivetti), ale również na rolnictwie. Ziemia nie tylko wydaje z siebie drogocenne trufle (tartufo), ale również orzechy laskowe, ryż, czy warzywa. Piemont to również hodowla mięsa, a w tym znana i bardzo ceniona, autochtoniczna rasa krów – bovina piemontese. 

Stąd  pochodzą cenione na całym świecie wina (Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Arneis, Spumante Moscato), olbrzymia rożnorodność serów: Bra, sery owcze robbiola, toma, tominimurazzano.

REKLAMA

/

 

O włoskim regionie oraz rzeczach z nim związanych opowiada w PR24 Monika Nowak-Talevi.

(PJK)

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej