Na śniadanie jemy węglowodany

Śniadanie to bardzo ważny posiłek bo dostarcza nam zapas energii na cały dzień - mówiła w PR24 dr Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia.

2013-02-19, 10:57

Na śniadanie jemy węglowodany
. Foto: glwinimages

Posłuchaj

dr Magdalena Białkowska o diecie
+
Dodaj do playlisty

To co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Nie możemy się kierować tylko naszymi przyzwyczajeniami smakowymi - uważa dr Magdalena Białkowska.

Niezbędne dla naszego organizmu są kwasy omega-3. To one poprawiają pracę mózgu, stabilizują krążenie krwi, obniżają poziom trójglicerydów, mają właściwości przeciwdepresyjne. Najwięcej takich kwasów zawierają ryby morskie, orzechy czy olej rzepakowy.

Masło czy margaryna? - zdaniem gościa PR24 osoby dorosłe powinny spożywać masło w śladowych ilościach ponieważ tłuszcz zwierzęcy sprzyja rozwojowi miażdżycy. Należy również obalić mit, że mleko szkodzi - to pogląd fałszywy bo mleko jest najlepszym źródłem wapnia niezbędnego dla naszego układu kostnego.

hw

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej