Etykieta środowiskowa na produktach: plusy i minusy

Komisja Europejska chce znakować produkty pod kątem wpływu ich wytworzenia na środowisko. Pomysł etykiet środowiskowych na produktach oceniał w Polskim Radiu 24 Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności.

2016-06-03, 19:20

Etykieta środowiskowa na produktach: plusy i minusy
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: flickr/GotCredit

Posłuchaj

03.06.16 Andrzej Gantner: „Wprowadzając etykiety środowiskowe na produktach mogą powstać realne przewagi konkurencyjne dla tych, którzy mają energetykę opartą na źródłach odnawialnych (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Komisja Europejska kończy prace nad wyborem metodyki oceny i wszystko wskazuje na to, że zostanie wybrana metoda, która oceni nie tylko efekt końcowy produkcji, ale także konsekwencje procesu produkcji dla środowiska naturalnego począwszy od momentu pozyskania surowca, a skończywszy na utylizacji. Jak podkreślał gość Polskiego Radia 24, nikt nie ma wątpliwości, że należy ograniczać wpływ na środowisko produkcji żywności. – Chcielibyśmy jednak, żeby metodyka obliczania była jak najbardziej sprawiedliwa i fair.

– Ani polski rolnik, ani przedsiębiorca nie ma do końca wpływu na to, jak jest zbudowana energetyka w jego kraju. Wg modeli, które KE testuje, energetyka oparta na węglu powoduje, że żaden polski produkt nie miałby szansy lokować się w górnych sferach pozytywnych. Dlatego trzeba zgłaszać wątpliwości – postulował Andrzej Gantner.

Z Andrzejem Gantnerem rozmawiał Krzysztof Grzybowski.

Polskie Radio 24/dds/pj

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej