Gotowanie łączy pokolenia
Tęczowa surówka z jarmużu, placki z boczniakami, pizza kartoflana. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że to jedne z pozycji w restauracyjnym menu. W rzeczywistości propozycje dań, które znalazły się w specjalnej książce kucharskiej stworzonej z receptur zgłoszonych przez warszawskich seniorów.
2015-01-17, 17:22
Posłuchaj
Wzięli oni udział w konkursie będącym głównym elementem projektu „Warszawskie Historie Kuchenne”. Owocem przedsięwzięcia jest książka zawierająca najciekawsze przepisy kulinarne wybrane przez jury. W jego skład weszli m.in. Jakub Kuroń i Maciej Nowak.
– Głównymi założeniami naszej akcji były dwie rzeczy. Po pierwsze chcieliśmy zaprezentować ciekawe i oryginalne pomysły gastronomiczne krążące najczęsciej w zaciszu domowych kuchni. Dzięki temu osoby, które zaopatrzą się w książkę, będą miały możliwość spróbowania potraw wyselekcjonowanych przez znanych kucharzy. Jednak głównym celem było to, żeby pokazać osobom powyżej 60-tego roku życia, że umiejętność gotowania jest czymś, z czego mogą być dumni – powiedziała na antenie PR24 Natalia Grzywalska, koordynatorka projektu.
Teresa Ferraris przyznała, że do konkursu zgłosiła cztery przepisy i wszystkie zostały zaakceptowane.
– Starałam się wybrać najbardziej oryginalne i zaskakujące przepisy. Dlatego wśród nich znalazła się między innymi pizza kartoflana, która raczej nie jest zbyt dobrze znana w naszym kraju. Chciałam zaznaczyć, że zdjęcie tej potrawy znalazło się na okładce książki. Jestem z tego niezwykle dumna – przyznała jedna z uczestniczek akcji.
REKLAMA
REKLAMA