Gotowanie łączy pokolenia

Tęczowa surówka z jarmużu, placki z boczniakami, pizza kartoflana. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że to jedne z pozycji w restauracyjnym menu. W rzeczywistości propozycje dań, które znalazły się w specjalnej książce kucharskiej stworzonej z receptur zgłoszonych przez warszawskich seniorów.

2015-01-17, 17:22

Gotowanie łączy pokolenia

Posłuchaj

17.01.15 Teresa Ferraris: „Uczestnictwo w programie było dla mnie cudowną przygodą (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Wzięli oni udział w konkursie będącym głównym elementem projektu „Warszawskie Historie Kuchenne”. Owocem przedsięwzięcia jest książka zawierająca najciekawsze przepisy kulinarne wybrane przez jury. W jego skład weszli m.in. Jakub Kuroń i Maciej Nowak.

– Głównymi założeniami naszej akcji były dwie rzeczy. Po pierwsze chcieliśmy zaprezentować ciekawe i oryginalne pomysły gastronomiczne krążące najczęsciej w zaciszu domowych kuchni. Dzięki temu osoby, które zaopatrzą się w książkę, będą miały możliwość spróbowania potraw wyselekcjonowanych przez znanych kucharzy. Jednak głównym celem było to, żeby pokazać osobom powyżej 60-tego roku życia, że umiejętność gotowania jest czymś, z czego mogą być dumni – powiedziała na antenie PR24 Natalia Grzywalska, koordynatorka projektu.

Teresa Ferraris przyznała, że do konkursu zgłosiła cztery przepisy i wszystkie zostały zaakceptowane.

– Starałam się wybrać najbardziej oryginalne i zaskakujące przepisy. Dlatego wśród nich znalazła się między innymi pizza kartoflana, która raczej nie jest zbyt dobrze znana w naszym kraju. Chciałam zaznaczyć, że zdjęcie tej potrawy znalazło się na okładce książki. Jestem z tego niezwykle dumna – przyznała jedna z uczestniczek akcji.

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej